Hlavní obsah

Oheň v Nízkých Tatrách se podařilo zlikvidovat

Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZVOLEN/BREZNO

Lesní požár v Nízkých Tatrách, který vypukl ve středu odpoledne, se ve čtvrtek dopoledne podařilo dostat pod kontrolu a poté i zcela zlikvidovat. Oheň hořel na více než 45 hektarech lesa mezi obcemi Heľpa a Závadka nad Hronom. Živel se rozhořel na území, kde po loňské vichřici leží dosud nevytěžené kalamitní dřevo.

Článek

"Pomohl nám především zásah dvou vrtulníků a čtyř letadel, které hasily požár ze vzduchu," uvedl operační důstojník hasičského sboru v Brezně Martin Štrba. Nad nepřístupným postiženým územím ve výši 750 metrů nad mořem také začalo pršet.

Podle operačního důstojníka hasičského sboru v Brezně Romana Borčina začal dopoledne frontální útok na lokalizaci požáru. Byla využita veškerá technika včetně speciálně upravených letadel Čmelák, která mohou nést asi tisíc litrů vody, a dvou vrtulníků s vaky na vodu.

Požár rozdmýchával vítr

O vážnosti předchozí situace svědčí dřívější prohlášení. "Požár se stále rozšiřuje, hoří už i stromy v pásmu lesa. Naše technika se na místo v nedostupném terénu dostává jen s obtížemi. Nedá se odhadnout, kdy požár dostaneme pod kontrolu," konstatoval Borčin.  Plameny šlehaly do výše až 30 metrů. Podle něj se oheň šířil i v důsledku silného větru, který v této části země vanul.

Se situací se přímo na místě seznámil ministr a vnitra Vladimír Palko a ministr a životního prostředí Zsolt Simon. Na zasaženém území je nyní expert na zjišťování příčin požárů.

Další lesní požár vznikl ve Vysokých Tatrách mezi obcemi Štôla a Vyšné Hágy. Ten se hasičům v noci ze středy na čtvrtek podařilo lokalizovat a dál se nešíří.

Reklama

Výběr článků

Načítám