Hlavní obsah

Odkoupili více než stoleté jedle a nebudou nikdy vykáceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Více než stoleté jedle u obce Kežmarské Žľaby v Tatranském národním parku (TANAP) nebudou nikdy vykáceny. Společnost Slovenský plynárenský průmysl (SPP) prostřednictvím své neziskové organizace Ekofond SPP totiž odkoupila 107 jedlí, které tak budou trvale součástí tatranských lesů.

Foto: Profimedia.cz

Jedle v Tatranském národním parku

Článek

Průměrný věk odkoupených jedlí vysokých až 26 metrů se pohybuje od 115 do 140 let. SPP v projektu spolupracoval se správou TANAP a společně zabezpečily, že jedle nebudou vykáceny, ani využity k jiným účelům a zůstanou na původním místě, i kdyby se zlomily nebo odumřely.

„Vykoupené stromy jsou vzácné nejen věkem, ale také svou reprodukční schopností zabezpečit přirozenou obnovu lesního porostu,“ citovala agentura TASR mluvčího společnosti SPP Ondreje Šebestu.

Hrad v Kežmarku má barvitou historii, temné pověsti i nádhernou polohu s výhledem na Tatry

Tipy na výlety

Podle Slavomíra Celera z TANAP odkoupené jedle přispívají k čistějšímu ovzduší a jsou také oporou pro mladé stromy ve svém okolí. Starší stromy umožňují mladším stromům vytvářet příznivé klimatické a ekologické podmínky, zadržováním vláhy a ochranou před větrem.

„Stromy jako dřeviny jsou jedinými rostlinami s dlouhodobým tloušťkovým růstem, díky čemu dovedou neustále zvyšovat objem absorbovaného uhlíku. I když vykoupené jedle jsou v podstatě za vrcholem své uhlíkové bilance, stále však přispívají nejen k čistějšímu ovzduší, ale navíc jsou významní oporou pro mladé stromy ve svém okolí,“ uvedl Celer.

Reklama

Výběr článků

Načítám