Hlavní obsah

OBRAZEM: Návrat první vesmírné turistky na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská kosmická loď Sojuz, na jejíž palubě byla ve vesmíru kromě profesionálních astronautů také první vesmírná turistka Anousheh Ansariová, se úspěšně vrátila na Zemi.

Článek

Sojuz se v noci na pátek krátce před půlnocí SELČ odpojil od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a krátce po 3:00 SELČ bezpečně přistál v kazašské stepi.

"Ukončili přistání," potvrdilo moskevské středisko hladký dopad kabiny Sojuzu v severním Kazachstánu. Foto: ČTK/AP

Skončila tak desetidenní mise, jejímž hlavním cílem bylo dopravit na ISS novou stálou posádku stanice, ruského kosmonauta Michaila Ťurina a amerického astronauta Michaela Lopeze-Alegriaze.  [celá zpráva]

Na Zemi se Sojuz vrátil s dosavadní posádkou ISS Jeffreym Williamsem a Pavlem Vinogradovem.

Kytice rudých růží a polibek

Jako druhou vynesli záchranáři z kapsle unavenou, ale usmívající se Ansariovou. Na přivítanou zpět na Zemi dostala kytici rudých růží a polibek od manžela Hamída. "Dopravili mě domů v pořádku," prohlásila Američanka po vyjmutí z kabiny a dodala: "Mám úžasnou zkušenost." Na otázku, jak se cítí, odpověděla rusky "dobře".

Anousheh Ansariovou čekal po přistání její manžel a kytice růží. Foto: ČTK/AP

Ansariová se na ISS zapojila do experimentů pro Evropskou vesmírnou agenturu (ESA) týkajících se vlivu stavu beztíže na lidský organismus. Její působení na stanici ocenil i kapitán Vinogradov: "Odvedla dobrou práci, byla jedním z týmu," řekl po přistání.

Výlet za půl miliardy korun

Čtyřicetiletá americká podnikatelka íránského původu se stala první neprofesionální astronautkou, která se podívala na palubu ISS. Let, za který žena zaplatila 20 milionů dolarů (440 milionů korun), jí umožnila ruská vesmírná agentura Roskosmos. Před ní si výlet na oběžnou dráhu zaplatili tři muži: Dennis Tito (2001), Mark Shuttleworth (2002) a Greg Olsen (2005).

Šťastná posádka Sojuzu po přistání. Foto: Reuters/Shamil Zhumatov

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám