Hlavní obsah

Nový britský král Karel III. poprvé promluví k národu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve Spojeném království začal vládnout nový král, Karel III. Oficiálně bude korunován zřejmě až za několik týdnů či měsíců, v pátek už ho ovšem čeká řada povinností. S vládou by měl doladit detaily pohřbu své matky, v 18:00 tamního času (19:00 SELČ) pak v televizi poběží jeho první projev k národu.

BEZ KOMENTÁŘE: Král Karel III. s manželkou Camillou si prohlížejí květiny před Buckinghamským palácemVideo: Reuters

 
Článek

Spolu se svou manželkou Camillou by se měl Charles v průběhu pátku přesunout do britského hlavního města. Čtvrteční noc ještě strávili spolu s nejbližší rodinou na skotském zámku Balmoral, kde Alžběta II. skonala.

V pátek odpoledne by měl poprvé jednat s premiérkou Liz Trussovou. Původně se uvádělo, že k první audienci dojde ještě ve čtvrtek večer, k tomu ale nakonec podle všeho nedošlo.

Podle televize Sky News král promluví během mše v katedrále svatého Pavla, která začíná v 19:00 SELČ.

Britové truchlí za královnou. Záběry od Buckinghamského paláce a Balmoralu

Zahraniční

Charles, nyní jako král Karel III., spolu s vládou pomůže doladit pohřební přípravy. Přesně v poledne tamního času (13:00 SELČ) se na jednu hodinu –⁠ tlumeně –⁠ rozezní kostelní zvony. Ve 13 hodin (14:00 SELČ) bude v londýnském Hyde Parku vystřelena smuteční salva - jeden náboj za každý rok královnina života.

Peníze, známky, vlajky. Co vše se nyní v Británii změní

Koktejl

Londýnská vláda by měla rovněž potvrdit délku státního smutku, který bude pravděpodobně trvat přibližně 12 dní, od pátku až do dne následujícího po královnině pohřbu. Den pohřbu bude státním svátkem v podobě Dne národního smutku.

Ve 12:00 britského času (13:00 SELČ) budou mít také v dolní komoře parlamentu možnost vzdát svůj hold zesnulé panovnici britští poslanci. V sobotu ve 14:00 (15:00 SELČ) zasedne parlament znovu k mimořádné schůzi, na které složí nejvyšší političtí představitelé slib novému králi.

Reklama

Výběr článků

Načítám