Hlavní obsah

Novinářku vyhodili poté, co sarkasticky okomentovala jméno dcery Harryho a Meghan

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský deník Sunday Telegraph propustil svou sloupkařku Julie Burchillovou poté, co údajně rasisticky urazila královský pár ze Sussexu Harryho a Meghan. Na Twitteru napsala, že měli své novorozené dítě pojmenovat Georgina Floydina s odkazem na Afroameričana, kterého minulý rok zavraždil policista. Burchillová o vyhazovu informovala na svém Facebooku.

Foto: Novinky/Reuters

Princ Harry a Meghan při rozhovoru s Oprah Winfreyovou

Článek

Burchillová v osudném tweetu reagovala na sarkastický příspěvek, který si utahoval z nejnovějšího potomka královnina vnuka Harryho a jeho manželky Meghan.

„Pyšní rodiče Harry a Meghan oznamují, že jejich nové dítě Georgina Floydina podepsalo svou první smlouvu s Netflixem,” stojí v příspěvku, který si evidentně dělá srandu z podpory, kterou sussexský pár vyjádřil hnutí Black Lives Matter (Na životech černochů záleží) a z lukrativní dohody se streamovací společností Netflix.

Foto: Twitter

Komentář, za který údajně dostala vyhazov

„Promarněná příležitost. Mohli ji pojmenovat Georgina Floydina!” napsala (ve skutečnosti se holčička jmenuje Lilibet Diana, po své babičce, respektive prababičce).

Věčný kritik Harryho a Meghan ocenil jméno jejich dcery

Koktejl

Její pokus o vtip se nesetkal s pochopením, uživatelé na Twitteru ho označili za „opovrženíhodný” a „nechutný rasismus”.

Moje nápady stejně odmítali, napsala

Dva dny na to na svém facebookovém účtu oznámila, že jejích „skvělých pět let” v Telegraphu je u konce. „Lhala bych, kdybych řekla, že jsem si poslední dobou často nestěžovala manželovi na to, že mi pořád odmítali moje provokativní nápady na sloupky a místo toho zadávali témata pro pěšáky – která jsem i tak zpracovala ohromně,” napsala.

Foto: Profimedia.cz

Anglická spisovatelka a sloupkařka Julie Burchillová

Mluvčí Telegraphu její propuštění potvrdil, k důvodu se ale nevyjádřil. Jeden z editorů magazínu Harper's Bazaar Omid Scobie s odkazem na nejmenovaný zdroj napsal, že vyhazov opravdu způsobil její nevhodný komentář týkající se „druhorozeného dítěte manželů ze Sussexu a neochota se za něj omluvit”.

Burchillová nařčení z rasismus čelila už několikrát za svou kariéru. Loni v prosinci se musela omluvit novinářce Ashe Sarkarové za údajně islamofobní a homofobní výrok, ve kterém ji osočovala z uctívání pedofila. Po pohrůžce soudem se za svoje slova omluvila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám