Hlavní obsah

Nové beaujolais již plní číše

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzští pěstitelé věhlasného beaujolais by po letošních úmorných vedrech mohli porušit letité pravidlo a dodat nový ročník svého granátově červeného moku s arómatem jahod, malin a ostružin vzhledem k jeho zralosti do vináren mnohem dříve. Avšak tradice je tradice, a tak železnou zásadu, že nové beaujolais přichází třetí čtvrtek v listopadu úderem půlnoci, vinaři ani tentokrát neporušili.

Foto: Milan Haluška

Na akci během odpoledne a večera dorazily stovky lidí

Článek

Milovníci nápoje se prý mají na co těšit. "Letošní beaujolais je zralejší a lépe strukturované než kdykoli předtím, protože kvůli dřívější sklizně vyvolané mimořádně teplým počasím mohlo ve sklepích zrát o několik týdnů déle," hlásá Svaz pěstitelů beaujolais.

Kvalitní, ale málo

Méně důvodu k radosti mají ale právě jeho členové. Letošní sklizeň je sice výjimečně kvalitní, avšak kvůli extrémním klimatickým podmínkám také citelně nižší. Dosáhla jen 750 tisíc hektolitrů, zatímco průměr přesahuje 1,3 miliónu hektolitrů. Pro každého dvacátého pěstitele beaujolais prý letošní špatná úroda bude "ránou z milosti".

Loni se vinaři potýkali s opačným extrémem - úroda byla natolik dobrá, že 115 tisíc hektolitrů museli nakonec zpracovat na ocet.

Ošidná konkurence

Letošní objemem slabší nabídka by se ale neměla projevit na ceně. Konkurence vín na francouzském trhu je natolik silná, že i beaujolais se musí držet v rozumných mezích.

Své objednávky šroubují směrem dolů i zahraniční odběratelé, včetně Němců a Američanů. Nadějí zůstávají Japonci, kteří se loni dostali se sedmi milióny lahví nového beaujolais na čelní pozici mezi zahraničními odběrateli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám