Hlavní obsah

Nováčci bundeswehru hodiny klečeli s pytli přes hlavy

Právo, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Skandál týkající se zneužívání a trýznění vojáků bundeswehru se po čtyřech již známých případech rozšířil na další posádky - Stuttgart a Bruchsal. V první zmíněné se podle televize n-tv cvičily popravy rukojmích, ve druhé nováčci dostávali návod k mučení.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

U stuttgartského útvaru letecké lékařské služby se za účasti speciálního komanda policie (SEK) a deseti vojáků základní služby odehrával "přepad palestinskými teroristy".

Vojáci s pytli na hlavě

Vojáci jako cestující dostali na hlavu jutové pytle a poté museli dvě hodiny klečet s rukama složenýma za hlavou. Příslušníci SEK jim lili vodu do zátylku a do klína. Byli "zastřeleni piloti a cestující", přičemž cvičícím nebyl dopředu znám plán postupu.

Tříhodinové cvičení se také bez svolení dotyčných natáčelo. V Bruchsalu byli nováčci poddůstojníky trýzněni, napsal Tagesspiegel. Bývalý voják základní služby z roku 1995 vypověděl, že při výcviku jim vysvětlovali, jak postupovat při mučení. Instruktor jim řekl: " Zajatce pevně svažte, oholte mu lebku a nechte mu na ni kapat vodu. Dva tři dny na totéž místo, z toho zešílí každý."

Německý ministr obrany Peter Struck (SPD) včera na uzavřeném zasedání parlamentního výboru pro obranu informoval o stavu vyšetřování skandálu a ukázal poslancům na sto snímků s trýzněním nováčků v Coesfeldu, kde aféra začala.

V Surrey se šetří britské trýznění

Zároveň varoval před všeobecným odsouzením velitelů výcviku: "Máme jich 12 tisíc a z nich 30 až 40 bude nyní přezkoušeno," informoval o stavu vyšetřování skandálu. Na 173 kauz s těžkým trýzněním a ponižováním narazila také britská policie při vyšetřování čtyř smrtelných případů v kasárnách Deepcut v britském Surrey, informoval německý týdeník Der Spiegel.

V letech 1995 až 2002 tam byli nalezeni tři mrtví vojáci a jedna vojačka se střelnými ranami. Příbuzní odmítli verzi, že šlo o sebevraždy. Vyšetřovatelé pak přišli na desítky případů sexuálního, psychického a fyzického zneužívání a trýznění nováčků.

Zpráva policie konstatuje, že v kasárnách docházelo ke znásilňování, ženy byly někdy nuceny přebývat v celách pro jednotlivce, v zimě musely vycházet po sprchování nahé ven z budovy. Jedna z vojaček uvedla, že musela strpět, když na ni důstojník močil, jiné byly olupovány o cennosti. Skupina rekrutů ve spodním prádle se prý také stala terčem pro házení šipek. Na stížnosti nováčků na poddůstojníky ale nebrali nadřízení zřetel.

Reklama

Výběr článků

Načítám