Hlavní obsah

Nizozemsko ve varu. Heine a Antje se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drastické zpřísnění ekologických předpisů vyhání zemědělce v Nizozemsku do ulic. Protesty se minulý týden vyhrotily natolik, že se premiér Mark Rutte (55) dostal do úzkých. Policisté proti protestujícím dokonce použili i ostrou střelbu.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Blokáda distribučního centra pro řetězec supermarketů Albert Heijn ve městě Zaandam severně od Amsterodamu 4. 7. 2022.

Článek

Ulicemi se valí hustá černá oblaka dýmu, hoří balíky sena. Velké transparenty hrozí: „Válka začala.“ Traktory blokují dálnice a sklady supermarketů, najíždějí na policejní auta. Zemědělci vyhrožují politikům. V Nizozemsku dochází k nepokojům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nizozemští zemědělci zablokovali dálnici v rámci celonárodních protestů.Video: Reuters

Po blonďaté manželce Antje a pohodovém farmáři Heinovi s dřeváky, symbolických postavách, ani stopy. „Vidíme předzvěsti občanské války,“ varoval Gert-Jan Segers (53), lídr koaliční Křesťanské unie.

Foto: ČTK

Postava Antje patří k symbolům Holandska.

Skandál v Nizozemsku: Policisté stříleli na protestující farmáře ostrými

Evropa

Do roku 2030 musí být emise dusíku sníženy v průměru o polovinu a v případě přírodních oblastí o více než 70 procent. Zvláště tvrdě to dopadá na intenzivní zemědělství, největšího znečišťovatele. Podle vlády hrozí zánik třetině chovů hospodářských zvířat. Není divu, že se zemědělci bojí o své živobytí.

Nizozemsko je sopka, která brzy vybuchne.
Geert Wilders, pravicový populista

Minulý týden se policista uchýlil ke střelbě ostrými během blokády u Heerenveenu ve Frísku. Kulka jen těsně minula šestnáctiletého Jouka, farářova syna sedícího na traktoru, který podle policistů do nich najížděl.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Protestující zemědělci zkraje července zablokovali těžkou technikou mimo jiné i dálnici poblíž města Venlo na severu země.

Rutte chce nyní jednat. „Chápu neuvěřitelně velké obavy, které zemědělci mají,“ řekl v Haagu a vyzval je, aby přijali vládou jmenovaného prostředníka. Zástupci zemědělců to však odmítají s tím, že čekají nějaký ústupek ještě před dialogem.

Teflonový Mark navrhuje jednání

„Pravicový liberál Rutte, který stojí v čele vlády už téměř dvanáct let, je vždy rozzářený, problémy z něj vždy sklouzávají jako palačinky z pánve. Přezdívá se mu teflonový Mark. Rutte je mistrem v odsouvání problémů až na samý konec dlouhé lavice. To se však nyní mstí,“ napsal německý list Die Welt.

Někde ohroženo až 70 procent krav
Farmáři protestují proti návrhu vlády na snížení emisí z farem, hnojiv a hospodářských zvířat. Plán nizozemské vlády by však byl v mnoha případech pro farmáře likvidační.
O živobytí by mohlo přijít až 30 procent zemědělců.
Farmáři by také museli snížit počty svých hospodářských zvířat, jako jsou například krávy, a to až o 50 procent.
V některých oblastech by museli porazit až 70 procent svých zvířat.
Nizozemsko má zhruba 40 tisíc kilometrů čtverečních.
U nás se chová jen něco kolem 35 milionů kusů hospodářských zvířat (a číslu značně pomáhá drůbež s 23 miliony), v Nizozemsku je to na poloviční rozloze více než 100 milionů kusů.

Nejčastější důvody hádek v domácnosti ohledně životního prostředí a udržitelnosti

Vztahy a sex

Středopravicová koalice se ujala vlády s velkým elánem před dobrým půlrokem. Rutteho čtvrtá vláda chtěla řešit staré i nové problémy. Sliboval nový styl vedení – otevřenější a vstřícnější. A potřebuje opozici. Rutte totiž nemá v horní komoře většinu.

Wilders větří šanci

Nyní je koalice zády ke zdi a vidí, jak se k ní hrozivě blíží masa traktorů. Jsou symbolem rostoucí nespokojenosti mnoha občanů. Zářivý Rutte ztrácí půvab i podporu. Dokonce i jeho vlastní strana se postavila na stranu farmářů. Opozice si brousí nože. Vzpoura zemědělců je pro pravicové a populistické strany obzvláště vítaná.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Blokáda distribučního centra pro řetězec supermarketů Albert Heijn ve městě Zaandam severně od Amsterodamu 4. 7. 2022.

Pravicový populista Geert Wilders (58) varoval: „Nizozemsko je sopka, která brzy vybuchne.“ Poslanci krajně pravicové strany Fórum pro demokracii již doufají, že „se celý systém zhroutí“, aby se mohli chopit moci, všiml si list The Daily Telegraph.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám