Hlavní obsah

Nigerijští teroristé z Boko Haram propustili desítky unesených školaček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nigérijská teroristická skupina Boko Haram propustila až pět desítek školaček unesených před třemi lety. Informovaly tom v sobotu agentury Reuters a AFP s odvoláním na nigerijské bezpečnostní a vládní zdroje. V zajetí stále zůstává více než stovka dívek, které islámští radikálové unesli ze školy ve městě Chibok na severu země.

Foto: AP

Záběr z videa islamistů Boko Haram, na němž mají být unesené školačky (archivní snímek).

Článek

Přesný počet propuštěných je zatím nejasný. Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedl, že jde o 82 školaček, vládní mluvčí však hovořil o nejvýše 50 dívkách.

Islamisté unesli více než 270 školaček v dubnu 2014 a vláda s nimi dlouhodobě vyjednává o jejich propuštění. Dosud největší skupinou, kterou únosci pustili na svobodu, bylo 21 dívek loni v říjnu.

Únos studentek ze školy v Chiboku ve státě Borno je nejznámějším případem násilností páchaných Boko Haram. V rukou této skupiny jsou stovky dalších unesených dospělých i dětí, o jejichž osud se podle kritiků nigerijské vlády nikdo nestará. Dětský fond OSN UNICEF poukázal na to, že Boko Haram unesené děti využívá k sebevražedným útokům.

Reklama

Výběr článků

Načítám