Hlavní obsah

New York zřejmě vyplatí odsouzeným mladíkům nejvyšší odškodnění v historii

New York

Po pětadvaceti letech se pětice mladíků z New Yorku se zřejmě dočká obřího odškodnění. Za údajné brutální napadení a znásilnění v Central Parku v roce 1989 je soud poslal na několik let za mříže. Teď by měli dostat odškodné v celkové výši 40 miliónů dolarů (asi 800 miliónů korun).

Článek

Pokud výši odškodného potvrdí federální soudce, půjde v historii New Yorku o nejvyšší částku vyplacenou nespravedlivě odsouzeným.

Pětice mladíků černošského a hispánského původu ve věku 14 až 16 let byla v roce 1990 odsouzena za to, že brutálně zbili a znásilnili mladou investiční bankéřku, která si šla zaběhat do Central Parku. Ve vězení každý z nich strávil šest až 13 let, než soud v roce 2002 potvrdil jejich nevinu. K činu se totiž po předložení dalších důkazů přiznal někdo jiný.

Odsouzení se poté začali soudit o odškodné a tvrdili, že policie hrubě zanedbala své povinnosti a obvinila je na základě jejich rasového původu. Mladíky policie hodiny vyslýchala bez přítomnosti obhájce a bez možnosti kontaktu s rodiči a jejich přiznání si podle nich vynutila.

Reklama

Výběr článků

Načítám