Hlavní obsah

Neuvěřitelně výhodný byznys: polská mafie vypaluje vlastní nebezpečné skládky

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko zasáhla série požárů největších skládek nebezpečného odpadu. Jen za letošních prvních pět měsíců jich vypuklo 70, dvojnásobek toho co za loňský rok. Pokaždé vzplály plasty, pneumatiky a chemikálie. Černý toxický dým vznášející se nad skládkami má katastrofální dopad na polské ovzduší – beztak nejznečištěnější v Evropské unii.

Foto: Infobiro.tv, .

Ilustrační foto

Článek

Vládní politici se netají tím, že za řáděním plamenů stojí tzv. odpadová mafie, která místo recyklování odpad likviduje úmyslnými požáry. Zároveň se tak pokouší připravit si prostory pro nové zásilky ze západní Evropy poté, kdy je Čína už odmítá ukládat na svém území.

Henryk Kowalczyk (61), ministr životního prostředí, tvrdí, že požáry vznikají podle stejného scénáře. Pokaždé vypukly o víkendu a v noci, tedy v době, kdy se tam nikdo nezdržoval. „Nabízí se hypotéza, že požáry byly založeny úmyslně, aby se nahromaděný odpad nemusel likvidovat,“ dodal ministr.

„Je paradoxní, že podle předpisů vlastníci či provozovatelé úlo­žišť nenesou sebemenší odpovědnost za nedodržování zásad bezpečného skladování odpadu,“ upozornila Malgorzata Traczová (39), šéfka polských zelených.

Neuvěřitelně výhodný byznys

„Různí pochybní podnikatelé bezstarostně dovážejí smetí ze Západu, jehož skladování a likvidace bývají finančně náročné, a tak záhadnými požáry řeší tento problém,“ upozornila dále Traczová.

Na každé tuně odpadu - loni ho ze zahraničí legálně či ilegálně měli přivézt okolo 670 tisíc tun a letos to bude podobné - vlastníci vydělávají 200 zlotých (1200 korun). Řádění plamenů podle týdeníku Polityka nejen uvolňuje prostory pro další tuny, ale současně ničí stopy po neuvěřitelně výhodném byznysu, jenž však má pro Polsko fatální následky.

Jen v květnu oheň spolykal jedenáct velkých skládek. Mezi nimi náhlý požár zlikvidoval skládku pneumatik dovezených především z Itálie a Británie ve městě Zgierz v Lodžském vojvodství. Shořely rovněž che­mikálie a plasty přivážené ve velkém z Německa hned na několika úložištích podél hranic.

Oheň zničil i odpad dovážený z Řecka, Litvy a dalších zemí, ale také podle portálu Onet.pl i domácí „produkci“ na několika oficiálních i nelegálních sklád­kách, jichž je v Polsku kolem 120.

Smetiště Evropy?

Problém s vypalováním skládek přiměl jednat i polskou vládu. Premiér Mateusz Morawiecki (49) minulý týden požádal generální prokuraturu, tajnou službu ABW i hasičský sbor, aby v součinnosti s ministerstvem životního prostředí urychleně přijaly přísnější opa­tření, jež omezí další ukládání.

„Nedovolíme. aby se Polsko stalo smetištěm Evropy,“ ujistil Kowalczyk. „Bohužel jím už dávno je,“ reagovalo skepticky hned několik ekologů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám