Hlavní obsah

Němečtí neonacisté se zpovídali z vraždy "Žida"

DPA, Lenka Hloušková
BERLÍN

Tři neonacisté stanuli včera ve východním Německu před soudem, kde se zodpovídali z bestiální vraždy 16letého školáka. Chlapce utýrali k smrti po dlouhém mučení kvůli jedinému důvodu - vypadal prý jako Žid. Metody k několika hodinovému trýznění údajně odkoukali z hollywoodského filmu Americká historie X.

Foto: www.astro-webcast.eu / Pozorovatelna Švihov (Švihov,ČR)

Zimní hvězdná obloha

Článek

"Všichni 3 se hlásí k extrémní pravici. Násilí není pro ně nic nového, neobvyklého. Vražda přináší do jejich konání jen nový rozměr. Podrobnosti případu jsou natolik kruté, že stěží přesvědčím sám sebe, abych je veřejně popisoval. Chovali se jako zvířata," uvedl v soudní síni státní žalobce Gerd Schnittcher.

Pachatelé ve věku 17, 18 a 24 let do protokolů uvedli, že se jim nelíbilo zejména oblečení a zevnějšek zavražděného Marinuse Schöberla, konkrétně široké kalhoty, velký nos, odbarvená hlava na blond a vada řeči. "Vypadal jako Žid," uvedli ve zdůvodnění brutálního útoku.

Týrání podle filmového scénáře

K vraždě došlo minulý rok v červenci v městě Neuruppin. Marinus, rodilý Němec a běloch, s vlastními vrahy nejdříve popíjel v bytě alkohol. Útok přišel nečekaně. Záminkou k němu se stala otázka - "Potvrď, že jsi Žid?". Marinus v domnění, že jde o vtip odpověděl - "Ano". Následovaly rány. Muka oběti byla nekonečná. Pokračovala i na nehlídané farmě ve vesnici Potzlow.

Pachatelé Marinuse střídavě mučili po vzoru filmu Americká historie X, například jej mlátili kamenem či škvárobetonovou tvárnicí, střídavé mu také namáčeli hlavu do prasečích výkalů vytékajících z farmy. Chlapec zemřel až po několika hodinách týrání. Pachatelé jeho tělo posléze shodili do silážní jámy.

Lhostejnost okolí

Nejotřesnější na případu podle policie je skutečnost, že někteří lidé z vesnice o činu věděli. Nikdo z nich ale nezasáhl, ani později nepomohl při vyšetřování případu.

Obžalovaní vystupovali před soudem pouze pod křestními jmény (Marcel, Marco a Sebastian) a nad spáchaným činem neprojevili žádnou lítost. Nejstarší z nich, Marco, byl přitom těsně po vraždě Marinuse odsouzen za napadení černošského uprchlíka žijícího v uprchlickém táboře k 2,5 letům ve vězení.

Rozsudek v nyní projednávané vraždě bude vynesen 18 června.  

Reklama

Výběr článků

Načítám