Hlavní obsah

Němečtí konzervativci navrhují zavést kontroly na hranicích s Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Vzhledem k nepříznivému migračnímu vývoji navrhuje německá konzervativní unie CDU/CSU, aby se na hranicích s Českou republikou zavedly kontroly. Návrh rovněž obsahuje požadavek, aby Německo ukončilo svou zvláštní migrační politiku a ustoupilo od všech plánů, které by mohly povzbudit takzvanou nelegální migraci.

Foto: ČTK

Skupina migrantů zadržená na česko-slovenské hranici na jižní Moravě

Článek

K obnovení stálých kontrol na hranicích s Českem vyzval na začátku září šéf německých policejních odborů (DPolG) Heiko Teggatz. Podle něj je to jediná cesta, jak zvrátit zhoršující se migrační situaci.

„Situace na slovensko-české hranici se výrazně zklidnila. Opatření na nich nesou svoje výsledky. Budeme ukazovat data Německu, že je zde velká setrvačnost,“ reagoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Spolková vláda zatím kontroly neobnovila. K tomuto kroku přistoupila pouze spolková země Bavorsko, která na hranici s Českem a také Rakouskem zesílila namátkové kontroly.

„Budu rád, když se ke kontrolám Německo neuchýlí. Situace v České republice se nyní zklidňuje,“ dodal Rakušan.

Stálé kontroly Německo na hranicích s Českem nezavede, uvedla v úterý ministryně vnitra Nancy Faeserová. Zintenzivní se ale namátkové kontroly. „Musíme jasně stanovit mantinely. Prodloužíme hraniční kontroly s Rakouskem o dalších šest měsíců,“ řekla ministryně. Kontroly se zpřísňují také na hranicích s Českou republikou.

Česko se nyní stalo zemí, kudy migranti na balkánské trase proudí bez dokladů do Německa. Proto také Praha obnovila dočasné kontroly na pomezí se Slovenskem. Balkánská migrační trasa vede do Německa především přes Rakousko.

Bavorsko zesílí kontroly na hranicích s Českem a Rakouskem

Evropa

Kvůli četnějším kontrolám na rakousko-německé a rakousko-maďarské hranici se ale migranti snaží do Německa dostat přes Slovensko a Česko. Česká republika proto dočasně obnovila stálé kontroly na česko-slovenské hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám