Hlavní obsah

Německo od října zpřísní covidová opatření

Berlín

Německá vláda zavádí od října přísnější protikoronavirová opatření. V letadlech a dálkových vlacích bude povinné nosit respirátor, roušku budou moci mít jen děti. Do nemocnic a při návštěvách pečovatelských domovů bude kromě povinných roušek potřeba také negativní covidový test. O tom, zda se roušky opět zavedou také v obchodech, restauracích či volnočasových zařízeních, rozhodnou až vlády jednotlivých spolkových zemí.

Foto: Pool, Reuters

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach

Článek

„Musíme se připravit na situaci, která pravděpodobně nastane na podzim či v zimě,“ řekl ministr spravedlnosti Marco Buschmann (FDP). Podle něj je to „dobrý, umírněný a uměřený koncept“.

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) tvrdí, že zemi čeká podzimní vlna covidu, ale díky těmto omezením ji zvládne. A ujistil, že žádné plošné uzavírky či přechody na digitální vyučování se tentokrát konat nebudou. Roušky ale budou nosit děti od pátých tříd.

Další lék na covid dorazí v září

Domácí

Jednotlivé spolkové země pak samy rozhodnou, zda zavedou roušky ve veřejně přístupných budovách. Do restaurací a kulturních zařízení bude možné vstoupit i bez roušky, pokud se člověk prokáže testem. Výjimku budou mít i čerstvě očkovaní.

Podle situace se budou moci jednotlivé spolkové země také rozhodnout, zda zavedou limity na počet hostů v restauracích a kinech nebo požadavky na distanční vzdálenost (1,5 metru).

Reklama

Výběr článků

Načítám