Hlavní obsah

Německo bude na Slovensku opravovat zbraně použité na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Německo bude na Slovensku opravovat zbraně, které byly použity v bojích na Ukrajině, aby je bylo možné znovu nasadit. V Bruselu, krátce před jednáním s ostatními ministry obrany zemí Evropské unie, to prohlásila Christine Lambrechtová, šéfka německé obrany.

Foto: Reuters

Christine Lambrechtová na jednání s dalšími ministry obrany zemí EU.

Článek

Na spuštění projektu se dohodla se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm a práce na něm mohou prý začít okamžitě. „Opravovat by se měla samohybná houfnice PzH 2000 nebo salvové raketomety,“ uvedla ministryně. Právě tyto zbraně Berlín dodává Kyjevu.

„Dosáhli jsme dohody, takže můžeme ihned začít pracovat na tom, abychom mohli opravovat zbraně poté, co byly využity v bitvě,“ řekla Lambrechtová. Současně oznámila, že v Německu by měl příští rok v červnu odstartovat výcvik pěti tisíc ukrajinských vojáků.

Na otázku, kde všude se budou ukrajinští vojáci cvičit, ministryně neodpověděla. „Budou to různá místa po celém Německu,“ řekla pouze.

Německo kvůli ruské invazi na Ukrajinu po počátečním váhání začalo dodávat Kyjevu těžké zbraně a patří v tomto ohledu k nejaktivnějším zemím EU. Ukrajině již poskytlo řadu tanků, protiletadlových střel a nejnověji také protivzdušný systém Iris-T. Kompenzuje také několika armádám včetně české jejich dodávky zbraní na Ukrajinu.

Děkuji, přátelé, vzkázal Kuleba Čechům. Ukrajina dostane 90 českých tanků

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám