Hlavní obsah

Německé ministryni Spiegelové zlomila vaz bohorovnost při povodních

Po masivní kritice své dovolené krátce po povodních na řece Ahr, které si loni v červenci vyžádaly 134 lidských životů, oznámila v pondělí Anne Spiegelová (41), bývalá ministryně životního prostředí spolkové země Porýní-Falc a nynější spolková ministryně pro rodinu, seniory, ženy a mládež za Zelené, svou rezignaci.

Foto: Právo

Anne Spiegelová, bývalá německá ministryně životního prostředí

Článek

Vedení Strany zelených chce rychle rozhodnout o jejím nástupci.

V pozadí je její laxnost při řešení povodňové katastrofy v Porýní-Falci v létě 2021. „Dnes jsem se kvůli politickému tlaku rozhodla dát k dispozici úřad spolkové ministryně pro rodinu,“ sdělila. „Činím tak proto, abych zabránila poškození úřadu, který čelí velkým politickým výzvám,“ dodala Spiegelová, jež se zhruba čtyři měsíce po složení přísahy stala prvním členem kabinetu kancléře Olafa Scholze (63).

Ministryně obrany je ostudou Německa, vyhoďte ji, žádá bavorský premiér

Evropa

Lehkovážnost a arogance

Už v 15.24 hodin onoho strašného 14. července 2021 upozorňuje Zemský úřad pro ochranu životního prostředí Porýní-Falce v e-mailu ministerstvu životního prostředí na rekordní hodnoty hladiny řeky Ahr. Šéfka resortu však ještě o dobrou hodinu později informuje tisk, že „extrémní povodně“ nehrozí a že Porýní-Falc je na povodně dobře připraveno.

Německo se letos zbaví závislosti na ruském uhlí a možná ropě, uvedl ministr

Válka na Ukrajině

Spiegelová se však mýlí – hladina stoupá a stoupá, rozbouřené vody smetou domy i ulice.

Na ministrynino počínání si minulý měsíc posvítil vyšetřovací výbor zemského sněmu Porýní-Falce. Před ním se Spiegelová hájila tím, že si varování tehdy jen zběžně přečetla.

Stihla však prosadit genderově vhodné výrazy v tiskové zprávě – pojem „provozovatel kempu“ před zveřejněním nechala změnit na provozovatel/provozovatelka.

V 18.44 hodin přistál ve schránce ministerstva životního prostředí další e-mail od Státního úřadu pro životní prostředí, který varoval před katastrofou. Spiegelová však byla nejprve na večeři s kolegou z parlamentní frakce a poté doma, kde ji podle výpisu hovorů nemohl večer ani brzy ráno zastihnout Erwin Manz (61), její státní tajemník za Zelené – zatímco lidé v údolí Ahru bojovali o přežití.

Německý kancléř Scholz odmítá sólo akce při dodávkách zbraní na Ukrajinu

Evropa

Aby toho nebylo málo, ani o den později se nepředvedla – prý se starala hlavně o svou ­image, což mají dokazovat textové zprávy se zaměstnanci, v nichž se soustředila na „výběr slov“. Ne dosti na tom, takže do třetice – několik dní po záplavách odjela na čtyřtýdenní rodinnou dovolenou do Francie.

Opozice měla jasno

Vysoce postavení politici opozičního křesťanského dvojbloku CDU/CSU vytrvale požadovali rezignaci. Předseda CDU Friedrich Merz (66) pondělnímu vydání listu Bild-Zeitung řekl: „Znovu se ukazuje, že pro paní Spiegelovou byla dovolená a její vlastní image důležitější než osud lidí v Ahru. Kancléř ji musí odvolat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám