Hlavní obsah

Německé hospodářství poroste rychleji, než se čekalo, odhaduje vláda

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v letošním roce i přes pokračující pandemii zvýší o 3,5 procenta. Aktualizovaný odhad vlády, který je proti výhledu z ledna o půl procentního bodu vyšší, představil v úterý německý ministr hospodářství Peter Altmaier. Řekl také, že v příštím roce vláda očekává růst ekonomiky o 3,6 procenta.

Foto: Pool, Reuters

Ministr hospodářství Německa Peter Altmaier

Článek

„Ukazuje se, že německé hospodářství je velmi silné,“ řekl k odhadu Altmaier. Ačkoli je epidemická situace v Německu stále vážná, je podle něj v ekonomice patrný pozitivní vývoj, který je příznivější, než se očekávalo. „Nejpozději v roce 2022 budeme zpět na své staré síle,“ řekl.

Aktuální jarní odhad vlády se tak přiblížil názoru předních německých institutů, které v prognóze z poloviny dubna počítají s růstem o 3,7 procenta. Zatímco instituty své hodnocení tempa růstu snížily z očekávaných 4,7 procenta, opatrněji vystupující vláda výhledovou bilanci zlepšila. Ještě v lednu totiž kabinet kancléřky Angely Merkelové odhadoval růst HDP o tři procenta.

Ministerstvo hospodářství nově vychází z toho, že k růstu výrazněji přispěje soukromá spotřeba. Předpokladem ale je, že Německo ve druhém čtvrtletí po zastavení třetí vlny pandemie přistoupí k postupnému rozvolnění karanténních opatření.

Německá ekonomika se tak letos vrátí k růstu po loňském propadu, který činil 4,9 procenta. Altmaier nicméně očekává, že v prvním letošním čtvrtletí výkon hospodářství klesl o 1,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám