Hlavní obsah

Němec zastřelil studenta kvůli banálnímu sporu o roušku. Dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bad Kreuznach

Za chladnokrevnou vraždu dvacetiletého studenta kvůli banálnímu sporu o roušku padl v Německu doživotní trest vězení. Okresní soud v Bad Kreuznachu poslal za mříže padesátiletého Maria N. Muž zastřelil mladíka, který na čerpací stanici ve městě Idar-Oberstein ve spolkové zemi Porýní-Falc jako brigádník obsluhoval pokladnu. Během karanténních předpisů trval na tom, aby si Mario N. nasadil roušku, a protože to muž odmítal, nechtěl mu prodat pivo.

Foto: Profimedia.cz

Mario N. se svým obhájce u soudu Bad Kreuznachu

Článek

Mario N. vypověděl, že se rozčílil, odjel domů, kde si vzal zbraň, vrátil se zpět na čerpací stanici a obsluhu zastřelil. Zbraň vlastnil nelegálně. Během soudu vinu přiznal a vyjádřil lítost.

Státní zastupitelství v procesu požadovalo doživotí, poukazovalo na to, že muž jednal z nízkých pohnutek a se zákeřností, takže šlo o zvlášť závažný zločin. Obhajoba žádala překvalifikování zločinu na zabití se sníženou mírou příčetnosti. Mario N. měl totiž v době činu v krvi asi dvě promile alkoholu. Verdikt ještě není pravomocný, proti rozhodnutí zemského soudu se mohou odsouzený i obžaloba odvolat.

Doživotí v Německu znamená, že odsouzený může po 15 letech požádat o podmínečné propuštění. V případě, že soud uzná vinu jako mimořádně závažnou, je cesta k podmínečnému propuštění sice právně možná, ale velice komplikovaná a takřka vyloučená.

Případ otřásl Německem a vyvolal širokou diskusi o tom, jaké dopady měla pandemie koronaviru a do jaké míry hrozí radikalizace společnosti kvůli nesouhlasu s karanténními předpisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám