Hlavní obsah

Někteří esesáci zůstali v NDR na svobodě

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Josef Settik, důstojník jednotek Waffen SS, byl dozorcem ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi, a dokonce organizoval pochod smrti z lágru. Spravedlnosti v někdejší NDR ale úspěšně unikl.

Foto: Petr Horník, Právo

Koncentrační tábor Osvětim v Polsku.

Článek

Jak vyplývá z nově zveřejněných archivních materiálů komunistické tajné služby NDR, tzv. Stasi, Settik se v roce 1964 dostal na seznam informátorů.

Výměnou za to, že donášel šest let na východoněmecké katolíky, nebyl nikdy veden jako válečný zločinec. Nová kniha s názvem Osvětim a Stasi: Perzekuce, propaganda a utajení vyšla v těchto dnech v SRN a přináší dosud neznámé informace z archivů v Rostocku.

Historikové zjistili, že Stasi postupovala obdobně i v případech dalších dozorců z Osvětimi.

U durynského traktoristy Hanse Anhalta agenti Stasi dokonce při domovní prohlídce v roce 1962 nalezli kožené rukavice, peněženky a tašky, které ukradl zplynovaným obětem. Anhalta udali sousedi a on nakonec přiznal, že se účastnil poprav pěti set Židů. Některé osobně zastřelil, jiné mučil a posílal do plynu. U výslechu tvrdil, že se necítí vinen.

Jen patnáct dopadených

„Přesto za 41 let trvání NDR vyšetřovaly východoněmecké úřady jen 15 dozorců z lágrů,“ tvrdí historik Henry Leide. Dva čekala poprava, čtyři dostali doživotí, mezi nimi i Anhalt. Soud se však odehrál za zavřenými dveřmi a veřejnost se o něm nikdy nedozvěděla. Další čtyři, včetně dvou esesáků, odseděli relativně krátké tresty a byli volní. Pět bylo zcela omilostněno.

V roce 1969 oficiální stranický dokument deklaroval, že všichni pachatelé nacistických zločinů byli v NDR potrestáni a ve společnosti se již nevyskytují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám