Hlavní obsah

Nejvyšší soud znovu odmítl odvolání rodičů Schiavové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Rodiče Terri Schiavové, která byla po 15 letech života v komatu předminulý pátek odpojena od umělé výživy a umírá ve floridském hospici, využili v noci na dnešek poslední možnost a podali nové odvolání k Nejvyššímu soudu USA. Ten o něco později podle očekávání odmítl se případem zabývat, jako už pětkrát předtím, oznámila agentura AP.

Článek

Nejvyšší soud své odmítnutí nijak nekomentoval ani nezdůvodnil. Zatím není jasné, zda existuje ještě nějaká právní možnost eutanazii jednačtyřicetileté ženy zvrátit.

Terriini rodiče se tentokrát své odvolání pokusili odůvodnit tím, že nebylo jasně a přesvědčivě dokázáno, že jejich dcera by si v dané situaci přála umřít, kdyby mohla mluvit, jak tvrdí její manžel. Žádali proto soudní příkaz k obnovení výživy dcery, aby byl čas tuto záležitost u soudů nižší instance prověřit. V předchozím odvolání argumentovali tím, že manžel neměl jejich souhlas s ukončením umělé výživy.

Rodiče Terri Schiavové svým šestým odvoláním k Nejvyššímu soudu USA reagovali na středeční rozhodnutí odvolacího soudu v Atlantě, který se také odmítl případem zabývat, rovněž již po několikáté.

Soudce odvolacího soudu Stanley Birch ve středečním odůvodnění mimo jiné odsoudil postup Kongresu a prezidenta George W. Bushe, jímž do případu Terri Schiavové vstoupili, když Kongres narychlo přijal zákon umožňující odvolání rodičů k federálnímu soudu a Bush normu spěšně podepsal. Při rozhodování sporu, navzdory upřímným a altruistickým motivům, jednaly legislativní a výkonné složky státu prokazatelně v rozporu s ústavou, uvedl soudce.

Také řada jiných právních odborníků se domnívá, že nehledě na pochopení pro snahu rodičů o udržení biologického života 41leté dcery bylo chybou poskytovat federální justici možnost zasahovat do rodinného práva. To může být v jednotlivých státech USA natolik specifické, že federální soudy těžko mohou posoudit všechny okolnosti, ostatně ústava předpokládá, že pravomoc pro tuto oblast zůstane soudům jednotlivých států.

Schiavová je dnes bez potravy a tekutin 14. den. Podle původního odhadu lékařů může zemřít do dvou týdnů od ukončení umělé výživy, tedy již brzy.

Schiavová utrpěla před 15 lety v důsledku srdeční zástavy vážné poškození mozku a v činnosti zůstaly jen její základní životní funkce. Zákonným zástupcem Schiavové zůstává její manžel Michael Schiavo, který tvrdí, že jeho žena si nepřála, aby byla uměle udržovaná při životě. Rodiče s ním vedou sedm let právní bitvu o opatrovnictví, jejímž cílem je zachování Terriina života. Otec s matkou věří, že by se její stav mohl v budoucnu zlepšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám