Hlavní obsah

Nejvyšší soud Ukrajiny odmítl uznat výsledky voleb

KYJEV/VARŠAVA

Nejvyšší soud Ukrajiny ve čtvrtek zmrazil výsledky voleb, podle nichž zvítězil premiér Viktor Janukovyč. O prošetření hlasování ho požádala opozice v čele s Viktorem Juščenkem. Prezidentem tak zůstává Leonid Kučma. Pomoc v řešení krize nabídli jak polský exprezident Lech Wallesa, tak český ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Foto: archiv studentů Ekonomické fakulty v Ostravě

Foto z relaxační zóny na střeše budovy HP. Zleva: D.Skalka, V.Křižková, A.Horčička, N.Bluchová, K.Bělocká, G.Dohnalová, M.Jančálková a Z.Ondernická.

Článek

Soud o zmrazení voleb rozhodl dnes odpoledne. Stížnost opozice týkající se možného zmanipulování hlasování prošetří v pondělí.

Stalo se tak den poté, co ústřední volební komise ve středu vyhlásila proruského premiéra Viktora Janukovyče vítězem voleb, v nichž údajně Janukovyč získal 49,46 procenta hlasů a Juščenko 46,61 procenta hlasů.

Opozice se začala připravovat na generální stávku zahrnující zablokování hlavních komunikací.

Putin k EU: nevměšujte se

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval Evropskou unii, aby nezasahovala do dění na Ukrajině. Označil tamní dění za "vnitřní problém země". "Nemyslím si, že je správné zasahovat," řekl Putin na tiskové konferenci v Haagu.

Ve chvíli prohlášení stála vedle něj většina nejvyšších představitelů EU: předseda Evropské komise José Manuel Barroso, nizozemský premiér Jan Peter Balkenende a Javier Solana odpovědný za unijní zahraniční politiku.

"Jsem hluboce přesvědčen, že nemáme žádné morální právo tamní věci řídit," pokračoval ruský prezident. Představitelé EU reagovali, že nynější vývoj událostí je pro pětadvacetičlenné společenství nepřijatelný. "Máme odlišný pohled na věc," reagoval věcně na Putinovu výzvu Balkenende, jehož země Unii nyní předsedá.

EU vyslala do Kyjeva speciálního zmocněnce, nizozemského diplomata Nieka Biegmana. Postupně by se měl sejít jak s odstupujícím prezidentem Leonidem Kučmou, tak premiérem Viktorem Janukovyčem a jeho sokem Viktorem Juščenkem.

Walesa v Kyjevě

Řešit napjatou situaci se pokouší i polský exprezident Lech Walesa. Zakladatel a vůdce nezávislého odborového svazu Solidarita doufá, že se mu podaří při řešení výbušné situace na Ukrajině využít zkušeností z boje za svržení autoritářského režimu v Polsku.

Pozdravil desítky tisíc lidí na náměstí Nezávislosti. "Je zima. Musíte dbát na své zdraví, chránit se navzájem a myslet na zítřek," řekl Walesa protestujícím. Poděkoval jim za odvahu a vyslovil přání, aby oranžová revoluce proběhla úspěšně.

"Můžete počítat s Polskem, Walesou. Přeji vám vše nejlepší, přeji vám vítězství. Vrátím se kdykoli mě budete potřebovat. Zdravím tě, Ukrajino," řekl po boku Juščenka na tribuně.

Čekání na armádu

Dnes by podle neoficiálních informací mělo zasednout vedení ukrajinské armády. V Kyjevě je údajně několik set ruských příslušníků speciálních sil tzv. "specnaz". Řekl to v projevu v polském Sejmu jeden z lídrů ukrajinské opozice Borys Tarasjuk.

Ruský ministr obrany Sergej Ivanov se se vší vehemencí proti takovým tvrzením ohradil. "Tímto způsobem se Rusko připravuje na setkání s ukrajinským národem," poznamenal Tarasjuk s tím, že přítomnost vojáků považuje za projev agrese ze strany Ruska.

"Naši poslanci viděli příslušníky ruských speciálních jednotek vyzbrojené samopaly a ostrou municí v prezidentské správní budově," dodal.

ČR podporuje opozici

"Lituji proto, že se Ústřední volební komise Ukrajiny rozhodla i za této situace vyhlásit oficiální výsledky voleb. Já, stejně jako celá EU, nevěřím, že tyto výsledky reflektují skutečnou vůli ukrajinského lidu," vzkázal jménem Česka do Kyjeva ministr zahraničí Cyril Svoboda.  

"Věřím, že Ukrajina nepromarní šanci hlouběji se integrovat do hlavního proudu evropského vývoje. Očekávám, že v rámci EU bude posouzen aktuální vývoj na Ukrajině a že v blízké budoucnosti proběhne diskuse o celém komplexu vztahů EU-Ukrajina," pokračoval.

Svoboda označil vztahy ČR a Ukrajiny za jednu z priotit naší zahraniční politiky a nabídl, že se v případě potřeby aktivně zapojí do diskuse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám