Hlavní obsah

Největší vulkán světa chrlí lávu už přes týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Erupce havajské sopky Mauna Loa, největšího aktivního vulkánu na světě, začíná lávou ohrožovat dopravní tepny na ostrově. Láva je od nich vzdálená už asi jen tři kilometry. Sopka vybuchla před více než týdnem, poprvé od roku 1984. Pro obyvatele v tuto chvíli nepředstavuje smrtelné nebezpečí.

Láva z havajské sopky se přibližuje ke stěžejní dálnici.Video: AP

 
Článek

Podle geologů se láva dostala do blízkosti hlavních dopravních tepen, nyní má být od nich vzdálena asi tři kilometry. Dálnice Daniela K. Inouyeho spojuje různé části ostrova, a pokud ji zasáhne láva, naruší to podle agentury AP kromě dopravy i transport zboží či služeb po celém ostrově. Zatím však není jasné, zda se láva až k dálnici dostane. Její proud totiž už podle místních vulkanologů začíná zpomalovat.

Sopka vybuchla 27. listopadu po 38 letech. Ještě začátkem týdne se do národního parku Havajské vulkány, kde se sopka nachází, jezdily na aktivní sopku dívat tisíce lidí. Pro obyvatele Havaje v tuto chvíli nepředstavuje smrtelné nebezpečí, nicméně může brzy ochromit ostrovní dopravní uzly.

Mauna Loa je jednou ze šesti aktivních sopek na Havajských ostrovech a je největší aktivní sopkou světa. Od roku 1843 vybuchla 33krát. Její poslední erupce v roce 1984 trvala 22 dní a lávové proudy při ní dotekly do vzdálenosti asi šesti a půl kilometru od města Hilo.

Z erupce největšího vulkánu světa je atrakce. K sopce míří tisíce turistů

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám