Hlavní obsah

Nejšťastnější lidé jsou na Vanuatu, Češi truchlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tichomořský ostrovní stát Vanuatu vévodí unikátnímu žebříčku 178 zemí světa, jenž měří kvalitu života a zároveň dopady působení člověka na životní prostředí. Nejvyspělejší země se v něm umístily kdesi hluboko dole, podobně jako Česká republika, která skončila na 128. místě.

Článek

Takzvaný Index šťastné planety vypracovala britská organizace New Economics Foundation (NEF) a britská pobočka Přátel Země. Měří to, jak efektivně jednotlivé země přeměňují dobývání přírodních zdrojů ve šťastný život obyvatel.

Podle ředitele NEF Andrewa Simmse výsledky vypovídají, zda jsou země schopny nabídnout svým občanům příjemný život při současném respektování životního prostředí - konkrétně limitů přírodních zdrojů, na nichž závisí náš život.

"I proto jsou země v žebříčku seřazeny tak překvapivě," dodal Simms. Skupina G8, sedm nejvyspělejších zemí světa a Rusko, se neumístila ani v první padesátce.

Spojené státy skončily 150., Rusko až na 172. příčce. Slovensko je 132. Poslední je Zimbabwe, na chvostu jsou i další africké země. Nejlépe z evropských zemí vyšlo Švýcarsko, z asijských Vietnam.

Žebříček podle NEF ukázal, že vysoká míra spotřeby přírodních zdrojů nejde vždy ruku v ruce se spokojeností lidí. Nejlépe jsou na tom z hlediska NEF země Střední Ameriky. Za Vanuatu se jako druhá umístila Kolumbie, dále pak Kostarika, Dominikánská republika, Kuba, Honduras, Guatemala a Salvador.

Reklama

Výběr článků

Načítám