Hlavní obsah

Nejméně 80 mrtvých v Kongu

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KAMPALA

Při bojích na severovýchodě Konga bylo podle dosud nepotvrzených údajů zabito nejméně 80 lidí, mezi nimi 54 civilistů. Mezitím byli v zemi zmítané občanskou válkou zvoleni dva vůdci povstalců za viceprezidenty konžské přechodné vlády.

Článek

Tato vláda pod přechodným prezidentem Josephem Kabilou je pokládána za důležitý krok k ukončení již pět let trvající občanské války v Kongu.Dosud jí padlo na za oběť na 3,3 miliónu lidí.

Podle mluvčího jednotek Hema se bojovníci z kmene Lendu společně s povstalci a vládním i vojsky pokusili získat zpět město Chomia na hranicích s Ugandou, jež dosud kontrolovala Hema. Důstojník ugandské armády plukovník Peter Kerim prohlásil, že o bojích slyšel, ale nechtěl potvrdit obsah těchto zpráv.

Oba viceprezidenti Jean-Pierre Bemba z Konžského osvobozeneckého hnutí (MLC) podporovaného Ugandou a Azarias Ruberwa ze Spojeného hnutí pro demokracii (RCD), jež podporuje Ruanda, se zatím cítí být optimisty pokud jde o dosažení míru v třetí největší zemi Afriky.

"Jsme tu jako partneři, ne jako válečníci stojící proti sobě," prohlásil Ruberwa po setkání s Kabilou. První zasedání přechodné vlády je plánováno na zítřek a jejím nejdůležitějším úkolem bude organizace voleb, jež by se měly konat asi za rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám