Hlavní obsah

Návrh legislativy EU prý poškozuje uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Dva z klíčových návrhů legislativy Evropské unie týkající se zacházení s uprchlíky nesplňují mezinárodní standardy. Uvedl to v pondělí v Ženevě vysoký komisař OSN pro uprchlíky Ruud Lubbers s tím, že nejvíce znepokojující je tzv. koncept třetí země. Tj. stav, kdyby imigranti čekali na vyřízení formalit azylu mimo Unii.

Foto: Aleš Plevka

Dva venkovní kurty s umělým povrchem

Článek

"Počty žadatelů o azyl přicházejících do Unie se velmi snížily a jsou nyní na úrovni konce osmdesátých let," upozornil Lubbers.

"Můžeme zlepšovat situaci v azylové oblasti snahou o lepší dělbu břemene v rámci EU. Není nutné snažit se tolik o snižování standardů, odmítat ochranu co nejvyššímu počtu osob a zároveň přesouvat břemeno na jiné, chudší a méně připravené země," dodal.

Lubbers zaslal minulý týden dopis irskému ministerskému předsedovi Bertie Ahernovi, jehož země nyní EU předsedá. List obsahuje dva dokumenty s obavami UNHCR. První se týká kvalifikačního nařízení stanovujícího, kdo může získat azyl a kdo náhradní formu ochrany předpokládanou např. pro oběti válečných konfliktů. Druhý se vztahuje k návrhu nařízení o azylovém řízení: jakým způsobem je rozhodnutí v individuálních případech přijímáno.

Reklama

Výběr článků

Načítám