Hlavní obsah

Na Slovensku zemřel Čech, kterého odmítli hospitalizovat

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V nemocnici ve slovenském městě Skalica odmítli v neděli hospitalizovat Dušana Rabovského z České republiky. Jak informuje slovenský deník Nový čas, těžce nemocného 44letého muže odvezli domů, kde v pondělí ráno zemřel. Lékaři z nemocnice odmítli ohledat i jeho mrtvolu. Prý mu před časem léčili zlomeninu a nikdo jim nezaplatil.

Foto: Jiří Cysař

Olšanské hřbitovy

Článek

"Nechtěli ho ošetřit, protože neměl kartičku zdravotní pojišťovny ani z Česka, ani ze Slovenska," tvrdí Václav Janeček ze Skalice, u něhož Rabovský přes dva roky bydlel. Muž měl už několik let zdravotní problémy. "Jeho stav se zhoršil v sobotu a v neděli už křičel od bolesti," vzpomíná Janeček.

Zoufalého muže odvezli do skalické nemocnice, odkud ho však po čtyřech hodinách přivezli zpět domů. "Dělali mu nějaká vyšetření a dali mu léky proti bolesti. Když ho přivezli, už mě ani nevnímal, dali jsme ho na postel a do rána bylo po něm," líčil situaci šokovaný Janeček. Tvrdí, že lékaři ze Skalice následně odmítli ohledat mrtvého. "Řekli nám, že pokud chci ohledání, mám zajet pro doktora na Moravu," dodal.

Rabovský bydlel na Slovensku, ale nepracoval zde. Po operaci byl rok práceneschopný. "Na Moravě odešel od družky a byl prakticky bezdomovec. Já ho nenechal bydlet pod mostem," říká Janeček.

Nemocnice nařčení odmítá

Ředitel skalické nemocnice Ivan Medlen tvrdí, že pacient byl standardně ošetřený, ale jeho stav si nevyžadoval hospitalizaci. "Doporučili jsme mu, aby se v pondělí hlásil ke kontrole a kdyby se jeho stav zhoršil, ať přijde okamžitě. Pokud vím, pohotovost nekontaktoval," prohlásil ředitel.

Medlen odmítá tvrzení, že muž nebyl ošetřen a hospitalizovaný pro chybějící kartičku zdravotní pojišťovny. "Asi před rokem jsme mu ošetřili zlomeninu, i když nebyl pojištěný. Účet nebyl do dnešního dne zaplacený," dodal.

Podle ředitele lékaři ze skalické nemocnice nebyli povinni provést ohledání  mrtvoly. Slovenské ministerstvo zdravotnictví prošetří postup lékařů v tomto případě.

Reklama

Výběr článků

Načítám