Hlavní obsah

Na Slovensku přibývá pohřbů ve stylu sicilské mafie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Návštěvníci slovenských hřbitovů se občas rozhlížejí, zda nespatří italský filmový štáb při natáčení nového snímku o mafii. Slováci si jen pomalu zvykají na okázalé pohřby údajných bossů podsvětí ve stylu posledních rozloučení se sicilskými mafiány, kterých v zemi pod Tatrami v posledních letech přibývá.

Foto: Královédvorský chrámový sbor (archiv)

Královédvorský chrámový sbor se sbormistrem Vítem Havlíčkem (vlevo) a hudebním skladatelem Lukášem Hurníkem (vpravo), jehož premiéra zazněla v r. 2015

Článek

Když ale zvědavci nikde nevidí filmového Cataniho, pospíchají honem pryč. Urostlí muži s krátce střiženými vlasy mezi smutečními hosty vzbuzují respekt.

Poslední velkolepé rozloučení v sicilském stylu zažila Bratislava tento týden. Přibližně tři stovky lidí se přišly na hřbitov do městské části Ružinov rozloučit s šestatřicetiletým Petrem Čongrádym, jehož policie označila za jednoho ze šéfů podsvětí. Před několika dny jej před pizzerií v bratislavské Petržalce usmrtili dávkou ze samopalu neznámí pachatelé. [celá zpráva]

Parkoviště před ružinovským hřbitovem připomínalo spíše autosalon. Z naleštěných limuzín vystupovali pod dohledem svalnatých osobních strážců seriózně vyhlížející muži v dobře střižených oblecích, které doprovázely křehké krásky. V rukou drželi drahé věnce a kytice, uslzené oči ukrývali pod černými brýlemi.

Kdo je na řadě?

"Určitě mají strach a sami sebe se ptají, zda nejsou na řadě," utrousil jeden z Bratislavanů, který procházel kolem hřbitova. Na pohřbech údajných mafiánů nechybí ani řada známých tváří ze světa showbyznysu nebo sportu.

Politici se v těchto okamžicích hřbitovům vyhýbají, i když někteří z nich prý udržovali s oběťmi vražd více než přátelské vztahy. Známí lidé ale pochopitelně tvrdí, že nebožtíka znali jako třeba podnikatele a o jeho nekalých aktivitách neměli ani ponětí.

Jožo Ráž: Nebyl to špatný kluk

Na Čongrádyho pohřbu se objevil třeba frontman skupiny Elán Jožo Ráž. Jeho hit "Voda, čo ma drží nad vodou" vyprovázel nebožtíka na poslední cestě. Ráž ale živě zpívat nechtěl, smuteční shromáždění se muselo spokojit pouze s nahrávkou.

"S Čongym jsem tři roky boxoval. Nebyl to špatný kluk," řekl novinářům. Čongrádyho údajné propojení s podsvětím už ale komentovat nechtěl.

Řečníci vylíčili nebožtíka jako rodinně založeného člověka, jemuž se jen nepřízní osudu nepovedlo splnit sen a nestal se právníkem nebo letcem. Jako dítě z dětského domova se prý vlastní pílí vypracoval na podnikatele, přičemž nezapomínal ani na charitu.

Policejní vrtulníky

Smuteční proslovy ale místy zanikaly v hluku motorů policejního vrtulníku, který kroužil nad hřbitovem. Po obřadu se smuteční hosté v klidu rozešli. Z povzdálí přihlížející zvědavci nezapomněli připomenout, že časem bude Čongrádyho památku určitě připomínat také honosný náhrobní kámen. Tak to prý v těchto kruzích chodí.

Podobných pohřbů na Slovensku v minulých letech přibývá, podle listu Sme za poslední rok došlo už k šesté vraždě v podsvětí. Muži zákona prozatím sice ani jednu neobjasnili, ale podle policejního viceprezidenta Jaroslava Spišiaka se tak časem stane.

Někteří Slováci pouze cynicky připomenou, že jim vzájemné vyvražďování mafiánských předáků nepřekáží. Tak jako doposud ale přitom nesmí umřít nevinní lidé, kteří se mohou na místě vyřizování účtů podsvětí náhodou objevit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám