Hlavní obsah

Na protest proti státnímu pohřbu Abeho se v Japonsku zapálil člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Nedaleko úřadu japonského premiéra se ve středu pokusil upálit muž, informuje AP. Protestoval tak proti plánovanému státnímu pohřbu zavražděného bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho. Na místě se totiž nalezl dopis, v němž muž státní pohřeb odsuzuje.

Foto: Profimedia.cz

Muž se pokusil upálit nedaleko kanceláře japonského premiéra.

Článek

Asi sedmdesátiletého muže v bezvědomí našli lidé před kanceláří předsedy vlády v Tokiu kolem sedmé ráno (půlnoc SELČ). Po chvíli se probral a přivolaným policistům řekl, že se záměrně polil hořlavinou a zapálil se. Muž přežil, v nemocnici jej ale ošetřují s popáleninami celého těla.

Na místě se nalezl i dopis, v němž muž píše, že se státním pohřbem Abeho „osobně silně nesouhlasí“, uvedla AP s odkazem na japonskou agenturu Kjódó.

Policisté sice incident podle Reuters odmítli potvrdit, šéf kanceláře premiéra Hirokazua Matsunoa ale ano. „Slyšel jsem, že policisté našli u vládní budovy muže s popáleninami, a jsem si vědom, že to nyní vyšetřují,“ sdělil Hirokazu na tiskové konferenci.

Došlo k bezpečnostnímu selhání, přiznal policejní šéf po atentátu na japonského expremiéra

Svět

Při zásahu u muže se zřejmě zranil i jeden policista, tokijská policie to ale odmítla komentovat a poskytnout doplňující informace k identitě popáleného muže či k jeho přesným motivům.

Další ztrapnění japonské policie

Podle agentury AP jde o další ztrapnění pro japonskou policii, která před pohřbem plánovaným na příští týden posílila bezpečnost v Tokiu. Policie se v minulosti přiznala k pochybení při ochraně Abeho před atentátníkem vyzbrojeným podomácku vyrobenou brokovnicí. Šéf japonské státní policie Itaru Nakamura v reakci na zanedbání Abeho bezpečnosti rezignoval koncem srpna.

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe vystoupil 8. července s projevem u železniční stanice ve městě Nara, jen pár dní před volbami do japonského parlamentu. Jednačtyřicetiletý Tecuja Jamagami ho tehdy postřelil podomácku vyrobenou brokovnicí. Abe krátce poté v nemocnici zraněním podlehl.

Atentátník, který zabil Abeho, si zbraň sestavil podle YouTube

Svět

Motivem k vraždě mohla být Jamagamiho nespokojenost s vazbami Abeho na kontroverzní Církev sjednocení. Podle vrahovy výpovědi měli členové církve připravit jeho matku o majetek a žena kvůli nim zbankrotovala. Církev sjednocení v Japonsku dlouhodobě čelí kritice za sektářské praktiky vymývání mozků či hromadné svatební obřady. Podle šetření Liberálně demokratické strany zesnulého Abeho je na ni nějakou formou napojena skoro polovina z 379 zákonodárců strany.

I kvůli tomu roste nespokojenost veřejnosti s Abeho plánovaným státním pohřbem, upozorňuje Reuters. Propadla se i podpora Liberálně demokratické strany, jejíž vedení po zavražděném premiérovi přebral Fumio Kišida, který dovedl stranu jen pár dní po smrti svého předchůdce k vítězství ve volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám