Hlavní obsah

Na předměstí Rigy hoří americká továrna na drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na předměstí lotyšského hlavního města v úterý vypukl požár v továrně americké firmy Edge Autonomy na výrobu bezpilotních letounů, které jsou dodávány do desítek zemí světa jak pro vojenské, tak civilní a akademické účely. Úřady kvůli hustému dýmu vyzvaly obyvatele Márupe, aby zavřeli okna a dveře a vypnuli ventilaci. Ujišťují, že obyvatelé Rigy nejsou v ohrožení, uvedl server Delfi.lv.

Foto: Profimedia.cz

Hasiči na místě požáru

Článek

„Vysoce rizikový požár se vyskytl ve výrobní hale, vychází z ní značné množství kouře,“ informovaly lotyšští záchranáři.

Společnost Edge Autonomy požár ve výrobním závodu potvrdila, nicméně se zdržela podrobnějšího vyjádření. Zástupce ředitele Jánis Vilmanis připustil, že oheň způsobil velké škody, ale přesnější rozsah ještě není znám.

Jedná se o výrobce, který bezpilotními stroji zásobuje Severoatlantickou alianci i Ukrajinu, která se bezmála rok brání ruské agresi. Drony Edge Autonomy jsou využívány pro sledování, bezpečnostní zajištění objektů nebo například pro vojenský průzkum.

Foto: Profimedia.cz

Hasiči na místě požáru

Na místě s plameny bojuje padesátka hasičů, jakož i tým záchranářů z rižského letiště, odkud přijeli i s největší cisternou v pobaltské zemi. Na místě jsou také sanitky. Dopravu v okolí řídí policisté. Řidiče vybízejí, aby pokud možno jeli jinou trasou a nepřibližovali se k požáru.

Podnik Edge Autonomy (dříve UAV Factory) vznikl v roce 2009 a patří k největším dodavatelům dronů na světě. Výrobky jsou dodávány do více než 70 zemí světa. Předloni obrat dosáhl 8,661 milionu eur (asi 205 milionů Kč) a zisk 546 356 eur (asi 13 milionů Kč). Majitelem podniku je americká společnost Edge Autonomy Holdings, dodal server.

Příští sankce budou mířit na komponenty v ruských dronech, tvrdí šéfka Evropské komise

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám