Hlavní obsah

Na nelegální izraelské osady šly i peníze z vládního rozpočtu

Novinky, Jaroslav Zbožínek, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

K budování ilegálních židovských osad na palestinských územích byly v minulosti používány i finance izraelské vlády. Oznámil to ve čtvrtek večer druhý kanál izraelské soukromé televize s odvoláním na nejmenované vládní zdroje. Peníze na nepovolené osady údajně plynuly z resortu ministerstva zemědělství prostřednictvím polovládní Židovské agentury, která se zabývá imigrací do Izraele z židovské diaspory.

Foto: Josef Zajíc

Čarodějky na hradě.

Článek

Agentura poskytnuté prostředky dále předávala organizaci osadníků v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu, kteří je směli použít podle vlastního uvážení. Část vyčleněných fondů tak byla použita na zřízení divokých kolonií v palestinských oblastech. Jednou z nich byla například osada Adei Ad mezi Ramalláhem a Nábulusem na Západním břehu.

Vláda nevěděla, na co byly peníze použity

Citovaný vládní zdroj ujistil, že kabinet o konečném nakládání s těmito prostředky nebyl informován a že se vše dověděl teprve nedávno od ministerstva obrany. To je pověřeno likvidací divokých osad, k němuž se Izrael zavázal začátkem června.

"Nevěděli jsme, že dáváme peníze na zřizování nelegálních osad. Celou věc nyní vyšetřujeme," ujistil uvedený vládní zdroj. Televize dodala, že se případem bude zabývat také rozpočtový výbor parlamentu.

"Je absurdní, jestliže izraelská vláda jednou rukou dává peníze na osady a druhou rukou je likviduje," prohlásil poslanec Abšalom Vilan z levicové strany Marec.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám