Hlavní obsah

Na muslimské duchovní čeká ve Francii školení

Novinky, ČTK, Le Parisien

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie připravuje další krok proti šíření radikálního islámu v zemi. Po zákazu šátků halících hlavy muslimských studentek ve školách přijde na řadu speciální školení pro duchovní - imámy. Celá třetina z nich totiž nemluví vůbec francouzsky, a to by se mělo změnit. Opatření představil v úterý v deníku Le Parisien ministr vnitra Dominique de Villepin.

Foto: Jiří Smutný

The Glass Onion

Článek

"Ve Francii musíme mít francouzské imámy, kteří umějí francouzsky," říká ministr.

Průhledný systém kontrol

Muslimové tvoří nyní ve Francii asi osm procent ze 60 miliónů obyvatel země, tj. zhruba pět miliónů osob.

V zemi je registrováno 1685 mešit a modliteben. Z 1200 imámů jich tři čtvrtiny nejsou Francouzi a třetina z nich ani neumí francouzsky. "To je nepřijatelné," tvrdí De Villepin.

Navrhl, aby vzdělávání duchovních začalo již od ledna příštího roku. Chce proto, aby každý kandidát prošel jak náboženským, tak světským školením, které by zahrnovalo i kurzy práva a občanské výchovy.

Hodlá také po pařížském vzoru ve všech krajích zřídit zvláštní struktury pro boj s radikálním islámem a dát podnět k vytvoření nadace spravující finance muslimské obce. Systém, jenž by měl vzniknout do dubna 2005, by měl zprůhlednit tok peněz uvnitř organizací.

Hledá se liberální islám

Cílem je vytvořit "liberální islám" a opustit nynější cestu "kultu Koránu".

Ministrovi se nelíbí zejména skutečnost, že mnozí muslimové berou své náboženství jako "národ". Odmítají poté integraci do společnosti, i když z ní čerpají všechny výhody, mj. sociální dávky.

Podobný princip přitom údajně hrubě porušuje Ústavu země definující Francii jako laický stát. "Republika je republika," zdůraznil ministr. "Zákon je zákon," dodal.

De Villepin také řekl, že na jeho návrh byla s hlavními evropskými partnery uzavřena dohoda o výměně seznamů "džihádistů" (bojovníků muslimské svaté války) a extremistických kazatelů.

Vyloučené studentky

Francie zakázala od tohoto školního roku nošení výrazných náboženských symbolů ve školách. Opatření se týká zejména šátků halících hlavy muslimek. [celá zpráva]

Několik studentek bylo za svůj vzdor ze vzdělávacího procesu již vyloučeno. Jejich počet však dosud úřady nezveřejnily.

Anketa

Věříte, že lze vytvořit multikulturální společnost v jedné zemi?
Ano
28,8 %
Ne
63,5 %
Je mi to jedno
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 260 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám