Hlavní obsah

Na Mostecké věži vyvěsili protiválečný transparent

Novinky, Lenka Hloušková, Lukáš Rychetský, Vlastimil Rádl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/NEW YORK

Čtyrčlenná skupina odpůrců války v Iráku dnes těsně před dvanáctou hodinou vyvěsila na Mostecké věži zhruba na půl hodiny, dvacetimetrový transparent s nápisem "Žádnou krev za ropu" a nad ním jeden menší s nápisem "peace" (mír).

Foto: Michaela Poláková
Článek

 "Jde o individuální akci čtyř osob, které sice v nějakých organizacích působí, ale žádná z nich se k této akci nepřihlásila. Hlavním důvodem bylo vyjádření nesouhlasu s nelegitimní válkou, kterou vedou USA v Iráku," sdělil dnes Právu Jan Rovenský, který se na akci podílel a zdůraznil, že v žádném případě nešlo o podporu režimu Saddáma Husajna.

Motivem protestu byl pocit bezmocnosti

 "Cena , kterou jsou Spojené státy ochotny za jeho svržení zaplatit jak v životech civilistů a vlastních vojáků, tak zejména v rozbití systému mezinárodního práva a bezpečnosti, je příliš vysoká a neúnosná," vysvětlil Rovenský s tím, že hlavním motivem, který čtveřici vedl k této formě protestu byl pocit, že proti válce nemohou nic dělat. Podle Rovenského sice vědí, že válce tímto způsobem nezabrání, ale alespoň upozorní na svůj nesouhlas s ní. Čtveřice transparent vyvěsila za pomoci horolezecké výbavy, přičemž dva aktivisté jej zavěšovali a druzí dva je jistili.

"Vzhledem k tomu, že Mostecká věž je památkově chráněna a její povrch je tvořen pískovcem, který se snadno drolí, jsme při zavěšování použili ochranné látkové návleky," uvedl Rovenský. Na otázku Práva, zda hodlají v podobných protestech pokračovat Rovenský odpověděl: "Pokud dojde k nějakým zlomovým událostem, jako třeba k masivním útokům na civilisty, tak je možné, že nějaký podobný protest uskutečníme znovu."

Tuto formu protestu uvítali, přestože o něm nevěděli i zástupci organizací, kteří se se svým odmítavým postojem k válce v Iráku nijak netají. "Přiznám se, že o tom nevím. Je ale vidět, že odpor proti válce není centralizovaný. Jedná se o spontánní akce různých lidí, kteří mají potřebu se k situaci vyjádřit," sdělil včera Právu Ondřej Slačálek z Československé anarchistické federace a dodal, že doufá v opakování podobných protestů. "Opravdu o tom nic konkrétního nevím, ale každopádně to vítám," řekl Právu člen Iniciativy proti válce Jan Exner. Podle vyjádření pražské policejní správy nemuseli policisté zasahovat, protože v okamžiku, kdy přijeli, již transparent na Mostecké věži nebyl.

Manhattan zítra ochromí protiválečný protest

Protesty neustávají ani ve zbytku světa. Protiválečné skupiny a sdružení chystají na čtvrtek 27. března blokádu Manhattanu, označovaného často za ekonomický mozek USA. Ochromení oblasti soustředěné zejména na Rockefellerovo centrum začne v 8 hodin ráno tamějšího času.

 "Zaměříme se na společnosti vydělávající na válce, sdělovací prostředky podporující postup vlády. Blokáda postihne zejména Rockefellerovo centrum, kde většina z nich sídlí. Každý den končí v Iráku životy mnoha lidí, náš běžný život musí být zastaven také. Nemůžeme jen tak chodit do práce, školy, vracet se domů, zapínat vládou zmanipulovaná média a při večeři sledovat nebe osvícené výbuchy bomb dopadajících na Bagdád. Nemůžeme podporovat vládu v momentě, kdy ničí tisíce irácký civilistů. Nemůžeme v klidu na newyorských ulicích pasivně sledovat, jak přicházejí lidé o své domovy, hladoví a podléhají nemocím, ve chvíli, kdy se utrácí miliardy dolarů za bomby. Nic jako obvykle!," uvádějí sdružení ve svých výzvách k účasti na čtvrtečním pochodu.

Heslo akce zní: "Nic jako obvykle!"

Tato věta připomíná všem občanům USA, že pasivní odpor v podobě zastavení běžných činností, tj. chození do práce, nakupování či sledování televize, přinese vládě těžké ekonomické ztráty a možná jí donutí k naslouchání pacifistům. Vedle protestů na Manhattanu proběhnou v New Yorku i drobné akce občanské neposlušnosti založené zejména na blokádě silnic a benzínových pump. Studenti Newyorské univerzity plánují ve čtvrtek také noční demonstraci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám