Hlavní obsah

Na La Palmě evakuovali kvůli požáru už přes čtyři tisíce lidí, další odmítají odejít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na španělském ostrově La Palma řádí od sobotního rána lesní požár. Zatím pohltil 45 čtverečních kilometrů a zničil minimálně tucet domů. Místní úřady vyzývají místní k evakuaci. Více než čtyři tisíce lidí před ohněm utekly, další lidé své domovy opustit odmítají.

Lesní požár na La PalměVideo: Reuters

 
Článek

Podle serveru BBC s ohněm bojuje na čtyři sta lidí. Španělská armáda nasadila 150 hasičů, další jednotky budou následovat; Červený kříž na místě pomáhá evakuovaným. Podle šéfa místní vlády Fernanda Clavija byl zaregistrován určitý „odpor některých místních k opuštění domů.“ Prioritou podle Clavija je ale záchrana životů. „Nejprve lidé, potom domy a pak oheň,“ vyjmenoval priority Clavijo.

Na španělském ostrově La Palma hoří les, přes 500 lidí museli evakuovat

Zahraniční

Požár vznikl na severozápadě ostrova a šíří se na jih, směrem k městu Tijarafe. Podle Clavija se o poměrně rychlé šíření ohně postaral oheň, klimatické podmínky a také „vlna veder, kterou zažíváme“. Šíření ohně se během soboty sice zpomalilo, ale nedaří se ho dostat pod kontrolu. V neděli mají na místě operovat dvě letadla.

Jeden z místních obyvatel Leon Barreto vyjádřil v rozhovoru s BBC neochotu k evakuaci. „Přijdou četníci a nutí vás k opuštění vašeho domova,“ řekl Barreto. „Chtějí vás donutit, abyste přišli o všechno, na čem jste pracovali celý svůj život, opustit to a nechat shořet jen proto, že je to úřední postup. Nemají už ale postup na to jednat tak, jak by měli jednat,“ dodal.

Požár na La Palmě se rozhořel v době, kdy zejména jih Evropy sužují vysoké teploty.

V Turecku hospitalizovali téměř 50 lidí s úpalem

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám