Hlavní obsah

Na Filipínách zatčen spolupracovník bývalého prezidenta Estrady

CNN, DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA

Po ukončení vzpoury vojáků na Filipínách zatkla v pondělí místní policie jednoho z hlavních spolupracovníků bývalého prezidenta Josepha Estrady pro údajné zapojení do vzpoury. V domě zadrženého Ramona Cardenase byly nalezeny automatické pušky, munice a červené pásky na ruce použité vzbouřenými vojáky.

Foto: Vratislav Konečný

Klášter II

Článek

Cardenase nyní čeká výslech, aby se zjistilo jeho případné zapojení do vzpoury. Najatí advokáti však obvinění, že by se jejich klient na vzpouře podílel, ihned odmítli.

Vzpoura skončila bez boje

Vzpoura, do níž se zapojilo zapojilo 300 vojáků, skončila v neděli večer po 19hodinovém vyjednávání bez boje. Vzbouřenci požadovali odstoupení prezidentky Glorie Macapagalové-Arroyové, ale nakonec vyjádřili ochotu vrátit se do kasáren a přijmout důsledky své akce.

Prezidentka poté prohlásila, že případy vzbouřených vojáků budou vyšetřovány podle válečných zákonů. Mají být stíhaní i civilisté spojení se vzpourou.

USA vyjádřily plnou podporu filipínské prezidentce, jež bývá označována za jednoho z nejhorlivějších spojenců Američanů ve válce proti terorismu.

Na revoltu reagovala i měna

Po skončení vzpoury zaznamenala místní měna filipínské peso dnes ráno na manilské burze značné oslabení vůči dolaru. Rovněž akcie domácích podniků spadly o čtyři procenta, ale není jasné, zda půjde o dlouhodobější trend.

Pozorovatelé se obávají, že se Filipíny mohly nyní ocitnout v podobně nestabilních poměrech jako v letech 1986-1992 za vlády prezidentky Corazon Aquinové. Vojáci, kteří se o víkendu vzbouřili, vytýkali vládě údajnou korupci, kritizovali chybějící reformy, mimo jiné v armádě, a obviňovali vládu, že tajně spolupracuje s muslimskými rebely.

Prezidentka Gloria Macapagalová-Arroyová má dnes vystoupit v televizi s projevem k národu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám