Hlavní obsah

Muslimové v SR: nemáme náboženskou svobodu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Několik muslimů žijících na Slovensku tvrdí, že v této zemi neexistuje náboženská svoboda. "Jsme na Slovensku diskriminováni. Pokud neodpovíte na tento dopis, pošleme ho arabským médiím," napsali v pondělí muslimové premiérovi Mikuláši Dzurindovi.

Foto: Goethe-Institut

Goethe-Institut pořádá setkání, při kterém předá Koordinačnímu centru česko-německých výměn mládeže TANDEM 170 motivačních kufříků.

Článek

Slovenské islámské hnutí má jen pět členů, ale svou hrozbu prý myslí vážně. "Budeme se snažit, aby se v arabských médiích a médiích celého světa mluvilo o náboženské nesvobodě na Slovensku," píše se v dopise.

Podle muslimů je potíž především s registrací islámu na Slovensku - tím se znemožňuje i stavba mešit. "Stát při registraci nebere v potaz učení," řekl televizi Joj Ján Juran, ředitel církevního odboru slovenského ministerstva kultury.

 Slovenské islámské hnutí protestuje proti zákonu, podle něhož je na zaregistrování náboženství potřebných 20 tisíc podpisů, přičemž muslimů žije na Slovensku jen asi 5 tisíc. "Když náš dopis přečtou na Al-Džazíra, tak budou nepokoje. Kdyby však náš dopis způsobil nepokoje, my za to nemůžeme," dodal předseda Slovenského islámského hnutí Erik Prešinský.

Existuje však nebezpečí, že slovenští muslimové tímto dopisem upozorní radikální islámské extrémisty na naše východní sousedy. "Slovenské bezpečnostní složky vyvíjejí aktivity, abychom eliminovali jakékoli hrozby", řekl Tibor Baráth z Národní centrály Interpolu.

Ostatní muslimové v SR se od dopisu Slovenského islámského hnutí distancovali. "Není to poprvé, co Slovenské islámské hnutí dělá problémy. Podnikneme všechny kroky, abychom je odradili od jejich záměru," řekl Mohamed Safwan Hasna správce Islámské nadace na Slovensku. Muslimové mimo jiné poukazují na to, že v SR stále nemají vlastní mešitu a scházejí se v provizorních prostorách.

Reklama

Výběr článků

Načítám