Hlavní obsah

Moskevský soud: Chodorkovskij zůstane ve vězení

Novinky, hor, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Moskevský soud v úterý rozhodl, že bývalý šéf ruského ropného gigantu Jukos Michail Chodorkovskij zůstane nadále ve vězení. Oznámila to agentura AFP s odkazem na sdělení soudu. Chodorkovskij, který čelí obvinění z podvodů a daňových úniků, je ve vazbě od 25. října.

Foto: Jitka Reineltová

Jitka Reineltová se synem Matýskem, který trpí svalovou dystrofií.

Článek

Spor mezi Jukosem a Kremlem propukl v červenci, kdy policie zadržela klíčového akcionáře Jukosu Platona Lebeděva.

Sám Chodorkovskij byl zadržen 25. října a o několik dnů později úřady zabavily významný podíl akcií, který patří magnátovi a jeho spojencům. Týden po zadržení Chodorkovskij oznámil svou rezignaci na funkci generálního ředitele Jukosu a odchod z podnikání.

Proti uvalení vazby, o němž na žádost generální prokuratury rozhodl 25. října soud Basmanského moskevského obvodu, se odvolali Chodorkovského advokáti.

Soud je neveřejný

Soud krátce po zahájení jednání rozhodl, že zasedání bude neveřejné. Zpravodaj agentury RIA-Novosti informoval, že uzavřené zasedání soudu si vyžádal prokurátor generální prokuratury Valerij Lachtin. Zdůvodnil to tím, že otevřené zasedání by vedlo k odkrytí zákonem chráněného tajemství, jež je předmětem předběžného vyšetřování.

Dalším důvodem uzavřeného zasedání prý bylo zajištění bezpečnosti účastníků zasedání. "Chodorkovského spolupracovníci jsou na svobodě a podnikají aktivní kroky k tomu, aby ovlivnili účastníky trestního řízení a svědky," řekl prokurátor.

Samotný Chodorkovskij se soudního jednání neúčastní a sleduje jej pomocí uzavřeného televizního okruhu ze své cely v moskevské vazební věznici Matrosskaja tišina. Generální prokuratura viní magnáta mimo jiné z přivlastnění cizího majetku cestou podvodu v rámci organizované skupiny a ve velkém rozsahu, z daňového úniku a z pohrdání soudem. Chodorkovskij všechna obvinění popírá.

Pozorovatelé soudí, že celá kauza měla za cíl zbavit nejbohatšího muže Ruska politického vlivu před nadcházejícími prosincovými parlamentními volbami. Chodorkovskij je stoupencem opoziční strany Jabloko, jejíž činnost financuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám