Hlavní obsah

Mojžiš: nabízeli mi úplatek 150 miliónů

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Odvolaný ředitel slovenského Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Ján Mojžiš přiznal, že v minulosti se ho snažila zkorumpovat "velká softwarová firma" a nabízela mu 150 miliónů korun. "Podobnou komunikaci jsem odmítl a případ jsem ohlásil šéfovi tajné služby a ministrovi vnitra," uvedl Mojžiš v rozhovoru pro deník SME.

Foto: archiv Wellness Horal

Wellness svíčky zdobí prostory karlovického Horalu.

Článek

Podle exředitele NBÚ vznikl problém mezi ním a premiérem Mikulášem Dzurindou začátkem roku 2002 v souvislosti s projektem budování vládní informační sítě Govnet. "Premiér mně žádal, abych změnil stanovisko NBÚ k firmě Kiss (NBÚ v prověrkách uvedl, že firma Kiss představuje "bezpečnostní riziko" - pozn. Novinky), a tím k celému projektu Govnet. Říkal, že se blíží volby, že v rozpočtu je na Govnet vyčleněno 800 miliónů a někteří lidé začínají být nervózní," říká Mojžiš.

Ředitel bezpečnostního úřadu to odmítl a vláda Govnet neschválila. Pokus o korumpování přišel podle Mojžiše za dva týdny. Bývalý ředitel NBÚ nepodal v této souvislosti trestní oznámení, protože se obával, že se jedná o provokaci.

Mojžiš: byl jsem hrozbou pro Dzurindu i Ruska

"Zájem na mém odvolání měly také skupiny, které provozují nelegální odposlouchávání, bývalí estébáci a ekonomické skupiny, které od NBÚ nedostaly prověrku. Problém s NBÚ mají lidé se špinavou minulostí a obchodními zájmy," tvrdí Mojžiš.

Exředitel je přesvědčen, že mezi Dzurindou a předsedou vládní Aliance nového občana Pavlem Ruskem existovala dohoda, že Mojžiš v čele NBÚ byl vážným ohrožením jejich ekonomických a politických zájmů.

Dzurinda: odvolání bylo oprávněné

Premiér Dzurinda tyto informace odmítl. "Tím, že se Mojžiš veřejně přiznal ke vztahům s podnikatelskými kruhy, dokázal, že jeho odvolání bylo opodstatněné," uvádí se v prohlášení premiéra. Podle informací televize TA3 se Mojžišovými vyjádřeními bude zabývat také úřad speciálního prokurátora.

Fico: odejít měl Druzinda

Předseda Strany maďarské koalice Béla Bugár prohlásil, že pokud se informace publikované deníkem SME potvrdí, může to znamenat konec vládní koalice. Podle předsedy vládní Aliance nového občana si Mojžiš v rozhovoru pouze vyřizoval osobní účty.

Předseda opoziční strany Smer Robert Fico v souvislosti s odvoláním ředitele NBÚ v pátek uvedl, že odejít neměl Mojžiš, ale Dzurinda. "Pro Smer je nepřijatelné, aby v čele vlády stál člověk, který si dovolil ovlivňovat tak důležitou instituci, jakou je NBÚ. Je důležité, aby tento člověk co nejdříve opustil post předsedy vlády. Dzurinda sám neodejde, proto je potřeba ho násilím vystěhovat. Budeme iniciovat setkání opozičních strany s cílem dosáhnout vyslovení nedůvěry vládě," prohlásil Fico.

Schyluje se k hlasování o nedůvěře

Vyslovení nedůvěry vládě považuje Fico za reálné po přechodu několika poslanců vládní koalice mezi nezávislé. "Poměr v parlamentu je 75:75 a může se zanedlouho obrátit ve prospěch opozice," tvrdí Fico.

Předseda strany Smer rovněž říká, že na Slovensku je nutné vybudovat zcela novou tajnou službu. "Slovenská informační služba je natolik zdiskreditovaná, že nepomohou žádné změny ve vedení," prohlásil Fico.

Související články

Šéf bezpečnostního úřadu nakonec padl

Kabinet premiéra Mikuláše Dzurindy ve čtvrtek na mimořádné schůzi odvolal ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jána Mojžiše. Návrh na jeho odvolání...

Výběr článků

Načítám