Hlavní obsah

Mladí Slováci už na vojnu nepůjdou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Netradičně, na hudebním festivalu Pohoda v Trenčíně, oznámil v pátek slovenský ministr obrany Juraj Liška, že od prvního ledna 2006 končí základní vojenská služba a slovenská armáda bude zcela profesionální. "Vydal jsem rozkaz, že od dnešního dne už do armády nepovoláme žádné další brance," prohlásil Liška za jásotu tisíců mladých lidí.

Článek

Mladí Slováci chodili v posledním období na vojnu, která trvala šest měsíců. Ministerstvo obrany původně uvažovalo o zrušení základní vojenské služby od 1. ledna 2007, ale v posledním odbobí pronikly na veřejnost informace, že se profesionalizace armády urychlí.

Po úplné profesionalizaci by měla mít slovenská armáda 24 500 vojáků. Branná povinnost ale zcela nezanikne, protože podle slovenských zákonů bude možné i v budoucnosti povolat muže od 18 do 45 let do armády v případě krizových situací, jako jsou například válka nebo živelné pohromy.

Slovenská opozice považuje urychlení profesionalizace armády a především její bombastické oznámení na velkém hudebním festivalu za předvolební tah Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) premiéra Mikuláše Dzurindy.

Ministr obrany a bývalý primátor Trenčína Liška totiž zastupuje ve vládě právě SDKU, která v těchto dnech zahájila akci s názvem "Modré léto". Představitelé SDKU se po celém Slovensku setkávají s voliči a premiér Dzurinda jezdí za voliči dokonce na kole. Parlamentní volby se na Slovensku budou konat v roce 2006. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám