Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí ČR odmítá kritiku AI za prodej zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BRUSEL

České ministerstvo zahraničních věcí odmítlo tvrzení, že ČR patří v Evropské unii k největším hříšníkům, kteří nedokáží dostatečně kontrolovat vývoz zbraní, jejich pohyb na svém území. Věc zveřejnila ve zprávě o situaci v EU mezinárodní organizace sledující lidská práva Amnesty Intenrational (AI).

Foto: Tomáš Svoboda

David Deyl v závěru svého úspěšného kroměřížského koncertu.

Článek

"Zprávu jsem neviděl. Ale to, co ke mně dolehlo, to se týká historických záležitostí, ačkoliv kritika směřuje do současnosti," řekl náměstek ministra zahraničí Jan Winkler. AI si prý pro zprávu nezískala informace o skutečném stavu věcí.  

Raketomety pro Srí Lanku

"Česká republika nedávno povolila převod nadbytečných konvenčních zbraní vládám zemí, kde jsou porušována lidská práva. V roce 2000 například udělila licenci k převodu asi 16 raketometů RM-70 ze skladů české armády na Srí Lanku," uvádí AI.

Do této země ČR také vyvezla na 41 tanků T-55, stejně tak zimbabwská vláda získala v roce 2000 šest raketometů RM-70, připomíná organizace. Obavy podle AI vzbuzuje rovněž prodej českých zbraní do rizikových oblastí.

Kam půjdou pistole?

"V roce 1999 česká vláda povolila převod asi 106 tanků T-55 ..., z nichž některé byly možná před dodáním modernizovány, do Jemenu," uvádí AI.

Přitom polská vláda podle informací AI již dříve prodej tanků do Jemenu zastavila, když zjistila, že stroje z předchozí dodávky skončily v Súdánu.

"Česká vláda přesto v srpnu 2002 oznámila, že prodá 200 nadbytečných tanků, a podle zpráv z února 2002 má ministerstvo vnitra v úmyslu prodat v příštích letech 45 tisíc policejních pistolí," upozorňuje organizace. Otázkou podle ní je, zda ČR může zaručit, že pistole neskončí v oblastech, kde by hrozilo jejich zneužití.

Zpráva AI, která ČR kritizuje kvůli nedostatečné kontrole vývozu zbraní, nenabízí podle Ministerstva obrany ČR žádnou reálnou alternativu.

"Jejich jediný návrh řešení je neprodávat zbraně vůbec. To je ale nerealistické," poznamenal v reakci na ni mluvčí ministra obrany Ladislav Šticha. České úřady prý nicméně zprávu respektují.

EU - továrna na zbraně

Organizace uvádí, že rozšíření společenství na 25 států z Evropy udělalo "světovou zbrojovku". Navíc mezi nováčky je řada zemí s nejasnými záznamy o vývozu zboží. Vedle ČR jsou uvedeny také Slovensko, Slovinsko a Polsko.

Ty prý ještě v nedávné době do krizových oblastí zbraně vyvážely a pohyb vojenského materiálu na jejich územích není vždy průhledný. Klasickým příkladem podle AI je zmizení čtyř protiletadlových střel, k němuž došlo při jejich přepravě mezi polskými základnami Skarzysko-Kamienna do Gdaňska v roce 2002.

Hřeší všichni

Zbrojní arzenál podle AI následně putuje do států porušujících lidská práva, mj. Angoly, Libérie, Turkmenistánu, Jemenu a na Srí Lanku. Podle organizace málo účinné kontrolní mechanismy EU ohrožují světovou bezpečnost.

AI podotýká, že největšími produkci zbraní zůstávají v EU Francie, Německo, Švédsko a Velká Británie. Ani ony nemají prý zcela "čisté" vizitky. Zpráva zmiňuje vývoz špionážní techniky z Německa do Turkmenistánu.

AI vypočítává v rámci EU desítky podivných obchodů se zbraněmi. Podle ní je do nich zapletena většina velkých výrobců, mj. německý Werner a Koch in Germany, belgický New Lachaussee a francouzský Manurhin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám