Hlavní obsah

Miloševičova žena odmítá vinu za vraždu Stamboliče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Manželka jugoslávského exprezidenta Slobodana Miloševiče Mirjana Markovičová rozhodně odmítla obvinění, že by měla cokoli společného s vraždou bývalého srbského prezidenta Ivana Stamboliče. "Toto obvinění se snaží destabilizovat pozici mého manžela v Haagu," vzkázala ze svého současného útočiště v Moskvě faxem, který zaslala černohorskému listu Publika.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

"Nemusím zdůrazňovat, že s žádným zločinem nemám nic společného," dodala.

Miloševiče i jeho ženu čeká výslech

Místopředseda srbské vlády Žarko Korač v neděli prohlásil, že je "logické předpokládat", že vraždu Stamboliče nařídila Miloševičova rodina, aby odstranila ze scény politického protivníka. Srbská policie Markovičovou vyzvala, aby se neprodleně vrátila do vlasti, kde bude vyslechnuta v souvislosti s nalezením Stamboličových ostatků. Výslechu bude podroben i Miloševič v Haagu.

Pokyn prý vydal šéf tajné policie Markovič

Stamboličův únos v létě 2000 v Bělehradě a jeho zavraždění podle policie zorganizoval tehdejší velitel zvláštních jednotek - tzv. červených baretů - Milorad Lukovič, který je rovněž hlavním podezřelým ze zosnování vraždy bývalého srbského premiéra Zorana Djindjiče. Pokyn k zavraždění Stamboliče měl podle policie Lukovičovi dát tehdejší šéf srbské tajné policie Rade Markovič. Ten byl však také pouze loutkou Miloševiče a Markovičové, dodal Korač.

Miloševičova dcera Marija prohlásila, že její matka je v Moskvě na návštěvě svého syna Marka Miloševiče, a odmítla tvrzení, že se skrývá před spravedlností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám