Hlavní obsah

Miliardový palác Janukovyče měl vlastní farmu i zoo

– Kyjev
Právo, vpl

Několik členů hlídky s páskami na rukávech se nudí. V Janukovyčově soukromé rezidenci Mežyhirja mají zabránit případnému rabování této bašty luxusu ležící zhruba 25 kilometrů od Kyjeva. Pozemek o rozloze asi 130 fotbalových hřišť si Janukovyč nechal tajně převést ze státního do svého vlastnictví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Janukovyčovo honosné sídlo na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Muži, kteří nyní rezidenci střeží, dorazili z Majdanu. Tváře mají umouněné od sazí z hromad pneumatik, které tam dlouhé dny zapalovali, někteří v helmách pomačkaných od policejních obušků. Adrenalin z nich ještě nevyprchal. Plenění se zatím nekoná.

Foto: Profimedia.cz

Luxusní státní vila se v průběhu vlády prezidenta Janukoviče proměnila v jeho soukromou rezidenci.

„Proč by lidé ničili něco, co teď patří nám?“ říká reportéru webu SpiegelOnline asi pětadvacetiletý mladý muž u vstupní brány s pozlaceným zdobením, který se představil jako Hryhorij. Přiznává, že se octil v nezvyklé situaci, ještě včera bojoval se státní mocí, a teď má střežit pořádek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útěk Janukovyče z rezidenceVideo: Reuters

Tisíce lidí dorazily auty, aby si na vlastní oči prohlédli do sklonku týdne nenáviděný palác. Janukovyč ho nechal na státní náklady postavit a pak ho prodal firmám se sídly v Londýně a Vídni. Nestojí za nimi nikdo jiný než – on sám. Šikovný pán.

Pozlacené kohoutky i výběh pro pštrosy

Hlídka z Majdanu chce zvědavce nejprve pouštět dovnitř jenom po jednom. Varuje před ostřelovači a nastraženými výbušninami. Dav se směje. Hryhorij nakonec otevírá vstup do rezidenčního parku úplně dokořán s doporučením, aby lidé nevstupovali na trávník. „Jsme přece evropská země,“ zdůvodňuje pod cedulí, na kterou kdosi napsal „Srdečně vítejte v lidovém muzeu korupce“. Odhadovaná cena komplexu kolísá mezi 75 až sto milióny dolarů,  tedy mezi půldruhou a dvěma miliardami korun.

Foto: Profimedia.cz

Reflexe muže na skle jedné z místností prezidentské vily. Lidé objekt navštěvují doslova v houfech a fotí si jej.

Lidé se procházejí sálem z mramoru, mezi antickými sloupy, podél jezírek s vodotrysky. Nechtějí přehlédnout ani sbírku automobilů, výběhy pro pštrosy v soukromé zoo i zemědělskou farmu s chovem jen pro potřeby pána domu.

Zlaté kohoutky v koupelnách jen podtrhují orientální přepych, jímž sídlo ohromuje. Spěchají na golfové hřiště, kde ještě na zemi leží bag s nápisem Viktor Janukovyč s pozlacenými holemi, k bazénu nebo přístavu jachet. Podivují se nad další vymožeností – sprchami pro Janukovyčovy psy.

Foto: Profimedia.cz

Sauna v soukromé rezidenci bývalého ukrajinského prezidenta.

Trávník se svažuje až k břehu Dněpru a na řece se kolébá skvostná loď – replika španělské galeony, obchodní nebo válečné plachetnice používané v 16. až 18. století. Právě na ní exprezident pořádal bankety.

„Nedokážu pochopit, že veškerý tenhle luxus sloužil jedinému člověku,“ říká zdrceně do kamery televize ARD asi šedesátiletý muž. „Nemám slov, nemám prostě slov,“ opakuje a kroutí hlavou.

Radikál: Bude tu sanatorium 

Jako první z opozičních politiků si čas na inspekci sídla, jemuž se přezdívá Ukrajinské Versailles, našel Eduard Leonov. Velel obsazené kyjevské radnici, nosil maskáče a bagančata, patří k nacionalistické a krajně pravicové straně Svoboda.

Loni v říjnu se nechal Leonov spolu s jedním kolegou fotografovat v parlamentu s čísly od šatny – 88 jako kód pro osmé písmeno abecedy, tedy HH (Heil Hitler!) a 14 jako kód pro slogan o 14 větách v angličtině „Musíme zajistit existenci našeho národa a budoucnost bílých dětí“.

Teď vystupuje ukázněně, sako si přehodil přes ramena. Co zamýšlí opozice provést s Janukovyčovou rezidencí? „Zřídíme tady sanatorium pro postižené děti,“ odpovídá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám