Hlavní obsah

Milán prožívá manévry kvůli bombě z války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN

Přibližně 55 tisíc obyvatel severoitalské metropole Milánu bylo na celý den evakuováno kvůli likvidaci letecké bomby z druhé světové války. Jde o největší evakuaci v Itálii od skončení války v roce 1945.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Nevybuchlou pumu britské výroby o váze 450 kilogramů našli před několika týdny dělníci při stavbě nového domu. Kvůli zneškodňování nebezpečného pozůstatku války bylo vyklizeno 145 ulic v okruhu jednoho kilometru od místa nálezu.

Zároveň byl přerušen provoz v několika stanicích metra a odkloněna železniční doprava od centrálního nádraží města. Pro obyvatele, kteří museli na celý den opustit domovy, úřady zřídily 11 přijímacích středisek.

Odstranění bomby mělo trvat až do 18:00, ale pyrotechnikům nakonec trvalo kratší dobu, a tak se už kolem čtvrté hodiny odpolední mohli lidé začít vracet domů. Provoz obnovilo metro i železnice a obchodníci otevřeli krámky.

Deaktivaci bomby provedlo šest armádních pyrotechniků, kteří museli nejprve vyčistit přístup k bombě. Poté nálož deaktivovali, odvezli pumu do asi deset kilometrů vzdáleného bezpečného prostoru na předměstí. Zde bude spuštěna do pět metrů hluboké jámy, speciálně vyhloubené pro tuto příležitost, a zničena výbuchem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám