Hlavní obsah

Mezi americkými vojáky v Iráku řádí záhadný zápal plic

WASHINGTON

Spojené státy vyšetřují sérii záhadných onemocnění amerických vojáků v Iráku. Oznámila to stanice CNN s tím, že jde o zvláštní druh zápalu plic. Americké ozbrojené síly už vyslaly do vojenské nemocnice USA v německém Landstuhlu i přímo do Iráku dva týmy lékařských expertů, kteří mají řádění záhadné nemoci zastavit.

Foto: Jitka Chromá
Článek

Onemocnění již údajně postihlo od začátku března asi stovku amerických vojáků, a to nejen v Iráku, ale i v Kataru, Kuvajtu a Uzbekistánu. Patnáct vojáků připoutala neznámá choroba na lůžka na jednotkách intenzivní péče, dva nemocní již chorobě podlehli. Tři muži stále zůstávají hospitalizovaní.

Experti se o práci rozdělí

Američtí odborníci mají především zjistit důvody neobvykle častého výskytu nemoci a prověřit, zda je mezi jednotlivými případy nějaká souvislost. Experti na infekční onemocnění a epidemiologové se mají v Landstuhlu zaměřit na vyšetřování nemocných, kteří tam byli převezeni z Iráku, další odborníci mají přímo v Iráku zkoumat vzorky půdy, vody a vzduchu.

Nemoc upravuje statistiky

Americká armáda přes všechny spekulace médií o možném teroristickém pozadí choroby nemá zatím žádné informace, které by nasvědčovaly tomu, že tato onemocnění jsou důsledkem působení chemických nebo biologických zbraní.

Americká armády prý běžně eviduje ročně devět případů zápalů plic na deset tisíc osob. Neznámá choroba je proto z hlediska statistik Pentagonu velmi agresivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám