Hlavní obsah

Matka se nedovolala, dítě zemřelo. Francie zkoumá, co způsobil výpadek tísňových linek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli středečnímu výpadku tísňových linek čeká francouzského telefonního operátora Orange audit sítí a služeb, oznámila v pátek francouzská vláda. Úřady už také zahájily pět oddělených vyšetřování kvůli nejméně pěti úmrtím spojeným s prodlevou v odezvě zdravotní záchranné služby během výpadku. Mezi zemřelými z inkriminované noci je i dvouleté dítě, informovala agentura AFP.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Logo francouzského operátora Orange

Článek

Ve Francii ve středu večer a v noci bylo několik hodin velmi obtížné dovolat se hasičům, policii či záchranářům. Za výpadkem stála technická chyba operátora Orange. Hackerský útok vláda i operátor vyloučili.

Od středy do dneška kvůli případu fungovala krizová mezivládní jednotka, které předsedal premiér Jean Castex. Všechny tísňové linky už jsou opět dostupné a situace je pod kontrolou, ujistil dnes ráno ministerský předseda. Kontrola systému tísňových linek bude podle ministra vnitra posílena, dokud to bude nutné.

Výpadek tísňových linek ve Francii. Muž, jemuž nemohli přivolat záchranku, zemřel

Evropa

Audit „kontroly bezpečnosti a integrity systému” operátora Orange zajistí Národní agentura pro bezpečnost informačních systémů (ANSSI), výsledky budou k dispozici zhruba za dva týdny. Orange podle informací AFP chce při auditu spolupracovat. Vedení firmy se bezprostředně po zjištění závady všem poškozeným omluvilo a zahájilo vlastní interní vyšetřování příčin výpadku. Výsledky by měly být známy příští pátek.

Dosud se ví o pěti případech úmrtí, k nimž přispěla pomalá odezva záchranné služby nebo její nedostupnost. Došlo k nim v departementech Morbihan, Haute-Saône, Bouches-du-Rhône, Vendée a na ostrově Réunion. Muže s akutními srdečními obtížemi, jehož blízcí se nedovolali na tísňovou linku, nakonec musela jeho rodina odvézt vlastními silami do nemocnice ve Vannes, kde zemřel. Malé dítě zemřelo ve čtvrtek ráno poté, co se jeho matka nedovolala o pomoc. Ve všech pěti případech o vyšetřování úmrtí požádaly nemocnice nebo úřady. O sestavení parlamentní vyšetřovací komise požádala Asociace pohotovostních lékařů ve Francii (AMUF).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám