Hlavní obsah

Malá Afghánka Angela azyl nedostala

Právo, DPA, vpl, ARD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Holčička má velké hnědé oči, první zoubky a batolí se. Jmenuje se Angela jako výraz vděčnosti německé kancléřce. Azyl v Německu ale nedostane.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Otec má paní Merkelovou rád, takže po ní pojmenoval mou sestřičku. Paní Merkelová otevřela uprchlíkům všechny cesty,“ vysvětluje Arian Rahmátí (13) v německém Nauortu s 2300 obyvateli ve spolkové zemi Porýní-Falc.

Avšak to, zda malá Angela, narozená loni v červnu už ve Spolkové republice, tam také zůstane, je nejisté. Spolkový úřad pro uprchlíky a migraci (BAMF) totiž žádost pětičlenné rodiny odmítl. Teď se obává nuceného návratu do vlasti.

„Moje teta pomáhala lidem ve zničené vesnici. Její muž je ale Tálib. Má střelnou zbraň. vyhrožoval celé naší rodině, mou matku zbil,“ líčí Arian. Jeho bratr Arman (11) trpí od té doby traumaty. „Každý týden dochází na terapii,“ dodává v televizi ARD Arian.

Arian zvládl fotbal i jazyk

Otec Váhíd Rahmátí (41), původním povoláním architekt, nezastírá, že jejich útěk ze severu Sýrie trval rok a vedl přes devět zemí. Stál je v přepočtu 40 tisíc eur (přes milión korun), takže museli prodat auto i dům.

Rodina žije od října 2015 v Nauortu. Winfried Freisberg, jejich patron pro integraci, ujišťuje: „Sžila se velmi dobře.“ Oba chlapci chodí na základní školu, prosadili se v místním fotbalovém klubu. Ariana zvolili mluvčím třídy a zvládl němčinu natolik, že zbývajícím členům rodiny tlumočí. Otec pracuje na statku, matka Nazife má pod palcem chod pětičlenného týmu.

Proč tedy odmítnutí azylu. „Úřady si prý myslí, že jsme do dokumentů lhali a náš příběh jsme se naučili nazpaměť podle instrukcí,“ krčí rameny Arian.

BAMF jim přidělil pouze tzv. doplňkovou ochranu, jež je sice po dobu jednoho roku chrání před deportací, ale neumožňuje rychle spojovat rodiny. Ani slavné jméno dcery tak rodině, zdá se, v tomto případě nepomohlo.

To vše přesto neznamená, že Angelu a její blízké čeká deportace. Zemské ministerstvo pro integraci v pátek potvrdilo, že Porýní-Falc nadále bude vypovídat jen Afghánce odsouzené za trestné činy nebo ty, kteří představují ohrožení bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám