Hlavní obsah

Majitel Azovstalu žaluje Moskvu za zničení továrny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S žalobou proti Ruské federaci se obrátil na Evropský soud pro lidská práva (ESLP) Rinat Achmetov, ukrajinský oligarcha, který je majitelem ocelárny Azovstal, jež se stala hlavní baštou odporu ve městě Mariupolu obsazeném ruskými silami.

Foto: Reuters/AP

Ocelárna Azovstal, která Ukrajincům sloužila jako úkryt před ruským útokem.

Článek

Podle agentury Unian žádá, aby soud pohnal Rusko k odpovědnosti za zničení ukrajinské infrastruktury, rabování a krádež. Vyzval zároveň k přijetí opatření, která by zamezila další blokádě ukrajinských přístavů a vývozu zboží včetně oceli vyrobené jeho podnikem.

Průlety pět metrů nad zemí. Ukrajinci při „sebevražedných“ misích zásobovali z vrtulníků obránce Azovstalu

Válka na Ukrajině

„Za pomoci ukrajinských a amerických právníků požaduji kompenzaci škod,“ uvedl Achmetov. Žalobu také zdůvodnil porušením vlastnických práv a vyzval zároveň další ukrajinské podnikatele, aby se obraceli na mezinárodní soud kvůli škodám, které jim způsobila ruská agrese. Kreml ale v úterý reagoval, že rozhodnutí ESLP Rusko nemíní plnit s ohledem na již zahájenou proceduru vystoupení z Rady Evropy.

Oficiálně přestane být účastníkem konvence až letos v září, půl roku poté, co bylo vyloučeno z RE kvůli invazi na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám