Hlavní obsah

Každá země se může stát další obětí Ruska, varoval Lipavský v OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zlovolné ambice Ruska sahají daleko za hranice Ukrajiny, a všichni by si proto měli uvědomit, že každá země se může stát jeho další obětí, prohlásil ministr zahraničí Jan Lipavský ve čtvrtečním projevu na Valném shromáždění Organizace spojených národů (OSN) v New Yorku. Rusko se musí stáhnout z celé Ukrajiny. Jeho agrese podle něj působí utrpení i v jiných částech světa.

Foto: ČTK/AP

Jan Lipavský na zasedání Valného shromáždění OSN

Článek

„Řeknu to jasně. Zlovolné ambice Ruska sahají daleko za hranice Ukrajiny. Rusko chce změnit mezinárodní řád. Chce svět rozdělený na sféry vlivu, kde neokoloniální vztahy nahradí rovnoprávné partnerství,“ uvedl Lipavský, který zároveň připomněl tragickou zkušenost střední Evropy s agresivní imperiální politikou Ruska.

„V zájmu obnovení mezinárodního míru a bezpečnosti je nezbytné říci ruskému imperialistickému plánu jasné ne,“ řekl ministr. Rusko musí podle něj „zcela, okamžitě a bezpodmínečně stáhnout své síly a vojenskou techniku z celého území Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic“.

Lipavský zároveň apeloval na všechny, kteří by byli v pokušení zaujmout neutrální postoj a kteří se domnívají, že nejde o jejich válku. „Pokud nebudeme jednat nyní, pak akceptujeme nový mezinárodní řád založený na využívání brutální síly, založený na kolonialismu,“ zdůraznil.

Jsem silným zastáncem zvláštního tribunálu

Ministr avizoval, že Česko podporuje návrh rezoluce OSN, o které by ve čtvrtek měli zástupci členských států hlasovat. Rezoluce vyjadřuje podporu ukrajinské územní celistvosti, požaduje okamžitý odchod ruské armády z ukrajinského území a vyzývá k zastavení bojů.

Návrh také vyzývá ke stíhání pachatelů válečných zločinů na Ukrajině na národní i mezinárodní úrovni. Možnost vytvoření speciálního mezinárodního tribunálu ale nezmiňuje.

„Jsem silným zastáncem vytvoření zvláštního tribunálu pro zločin agrese na Ukrajině, i když si uvědomuji, že se jedná o složitý úkol. Jsem pevně přesvědčen, že by se na něm měla podílet také OSN, aby byla zajištěna maximální legitimita a podpora,“ poznamenal Lipavský.

Ministr také v projevu informoval, že Česko podporuje černomořskou obilnou iniciativu a úsilí OSN o její další rozšíření v březnu. „Ruská agrese způsobuje nepředstavitelné utrpení, a to jak na Ukrajině, tak mimo ni. Způsobila rázovou vlnu na světových trzích s potravinami a komoditami a hrozí, že se 50 milionů lidí v Africe a na dalších kontinentech ocitne na pokraji hladomoru,“ dodal Lipavský.

Západ je jednotný, to je podle ministra Lipavského hlavní zpráva z Mnichova

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám