Hlavní obsah

Lev v Belgii zardousil lvici z české zoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která pocházela ze zahrady v České republice. Maya a její sestra Numa byly do Belgie převezeny, aby se seznámily se lvem ze zahrady v Antverpách a aby pokud možno rozmnožily chov. Středeční setkání ale místo toho skončilo smrtí Mayi, informovala ve čtvrtek tisková agentura Belga.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lvice pocházela ze Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku, sdělila dvorská zoo. Maya a Numa byly do Belgie převezeny na konci února.

„Začali se rvát a on jí prokousl hrdlo. Výstražný zvuk, o němž Nestor ví, že se při něm má vrátit do svého výběhu, nebyl nic platný. Je to nešťastné, ale nedalo se to předvídat. Stále to jsou divoká zvířata a takové věci se v přírodě stávají,“ řekl belgické stanici VRT NWS tiskový mluvčí parku Bellewaerde Filip Van Dorpe.

Všichni tři lvi byli převezeni do parku ve městě Ypry před několika týdny a ošetřovatelé jim dopřávali čas, aby se postupně poznávali. Ve středu pak pustili Nestora a Mayu do výběhu společně.

Za měsíc mu představí Numu

„Případy vzájemného napadení zvířat při jejich spojování se stávají. Nemáme pochybnosti o profesionalitě belgických kolegů,“ řekl mluvčí dvorské zoo Michal Šťastný. Obě mladé samice lva berberského byly podle něj do Belgie přesunuty na základě doporučení evropského koordinátora chovu lvů.

Maya se ve dvorské zoo narodila v červenci 2021, Numa v červnu 2022. Jejich rodiči jsou samice Khalila a samec Bart. Aktuálně dvorská zoo chová dvanáct lvů. K vidění jsou v areálu a v objektech lvího safari. Do lvího safari mohou návštěvníci v letní sezoně zajet i automobilem přímo mezi šelmy.

Navzdory incidentu v Belgii je Nestor dál považován za samce nepostradatelného pro chov svého druhu. Zhruba za měsíc má být podle belgických médií představen lvici Numě.

Lvice v Ostravě je moc dominantní. Lev si proto vymění místo se zkušenějším samcem z Polska

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám