Hlavní obsah

Letoun sovětské výroby se zřítil na přehlídce v USA. Video zachytilo katapult pilotů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Van Buren Township

Na letecké přehlídce v Michiganu havarovala stíhačka MiG-23 sovětské výroby, která patřila soukromému majiteli. Oba piloti se stihli katapultovat a skončili poranění v tamní nemocnici. Letoun podle některých informací sloužil v 90. letech v české armádě.

Letoun sovětské výroby se zřítil na přehlídce v USA. Video zachytilo katapult pilotůVideo: AP/Reuters

 
Článek

Nehoda se stala v neděli krátce po 16. hodině odpoledne na 25. ročníku přehlídky Thunder over Michigan. „Pilot s kopilotem se před havárií úspěšně katapultovali z letadla,“ uvedl zástupce tamního úřadu. Preventivně byli oba převezeni do nemocnice.

Foto: sociální síť X

Letoun sovětské výroby se zřítil na přehlídce v USA - video snapshot

Poté co se oba muži katapultovali, zachvátily letadlo plameny. Dopadlo ve Van Buren Township na parkoviště před obytným domem na několik prázdných aut. Nikdo nebyl zraněn. Příčina nehody zatím nebyla zjištěna, probíhá vyšetřování.

Na oficiálním programu letecké show nebylo vystoupení letounu avizované. Pořadatelé žádné podrobnosti o havárii neposkytli, po nehodě ale akci předčasně ukončili.

Web Detroitnews přinesl svědectví několika přítomných. „Slyšeli jsme obrovské dunění. Začala jsem nahrávat a uviděla jsem, jak se piloti katapultují. Moje děti to vyděsilo, všichni byli vyděšení. Letoun padl jako střela přímo dolů poblíž bytového komplexu, ve kterém bydlíme. Nejsem si jistá, kam dopadl,“ uvedla Marsha Bogardus, která leteckou přehlídku sledovala od nedalekého jezera se svými dětmi.

MiG-23 je stíhací bombardér s měnitelnou geometrií křídel. Délka letounu je 17 metrů a rozpětí křídel 14 metrů. Thunder over Michigan je každoročně jednou z největších leteckých přehlídek ve státě.

Podle některých informací letoun MiG-23, který nyní patřil soukromému majiteli, sloužil v 90. letech české armádě. Zda to byl přímo tento letoun, se nepodařilo ověřit.

Neumí anglicky. Potíže s výcvikem pilotů oddalují nasazení F-16 na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám