Hlavní obsah

Letiště v Násiríji budovali Češi se Slováky

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Leteckou základnu v iráckém městě Násiríja, kterou se v těchto dnech snaží obsadit spojenečtí vojáci, postavili před více než třiceti lety Češi z pražské Konstruktivy a Slováci z bratislavského Doprastavu. Informuje o tom slovenský deník Pravda.

Foto: Stanislava Dvořáková

V čele prostranství umístěná nafukovací varná konvice byla nepřehlédnutelným upozorněním, až doslouží, kam s ní.

Článek

Jako výrobní ředitel na stavbě působil také bývalý místopředseda slovenského parlamentu a bratr bývalého slovenského premiéra Ivan Čarnogurský.

"Základnu jsme dokončili někdy v roce 1970. Pamatuji si, že jako první zde přistálo ruské letadlo Antonov a téměř havarovalo. Z letadla vystoupil Saddám Husajn, který tehdy zastával vysokou vojenskou funkci a začal dělat pořádky. Už tehdy na mně působil jako člověk s diktátorskými sklony. Byl velmi sebevědomý," vzpomíná Čarnogurský na setkání s nynějším iráckým vládcem.

Tehdejší Československo získalo zakázku na výstavbu základny v hodnotě 120 miliónů liber. "Společně s Egypťany zde Češi a Slováci vybudovali také hangáry a celou leteckou základnu s přistávací dráhou, na které mohli přistávat i nejtěžší bombardéry. Pracovalo zde asi 200 stavbařů z bývalého Československa," uvedl Čarnogurský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám